Hlavní obsah

Hledají se náhradníci k očkování

Po celosvětovém lovu na vakcíny nastala zřejmě doba, kdy platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Covid-19 v tuto chvíli ustupuje, ale lidé stále častěji hlásí angíny a virové infekce jako hlavní důvod, proč odvolávají své termíny k vakcinaci. Menší očkovací centra a nemocnice hledají náhradníky místo nich.

Foto: Novinky

Očkování v pražské hale O2 Universum.

Článek

Kdo přijede do třiceti minut od zavolání, dostane vakcínu. Doposud se to daří a česká pracoviště hlásí: „Zatím jsme nic nevyhodili.“

„V tuto chvíli doočkováváme druhé dávky. Během dne nám lidé volají a ruší termíny očkování z většinou medicínských důvodů. Začínají se objevovat i jiné nemoci než covid: virózy, teploty, virové infekce a angíny. Přemýšleli jsme, jak zajistit to, abychom nemuseli zbylé vakcíny vyhazovat. Dosud jsme to nemuseli udělat ani jednou,“ řekla Právu Markéta Šenkýřová, mluvčí IKEM.

Očkovací statistiky: Senioři čekající na termín a malý zájem třicátníků

Domácí

„Dříve jsme očkovali příslušníky Integrovaného záchranného systému a vždy, když nám vakcíny přebývaly, volali jsme na dispečink a ti, kteří měli zájem, rychle přijeli. V tomto oboru už jsou ale všichni naočkovaní, a tak jsme začali přes sociální sítě vyzývat zájemce z okolí, kteří mají možnost se na výzvu do třiceti minut dostavit. Tak to dělali například v Izraeli,“ vysvětlila mluvčí s tím, že zájemci se zapíšou na seznam náhradníků a i druhý termín dostanou v IKEM.

Jediný důvod pro změnu termínu: Nemoc nebo pracovní cesta

Komplikace s děravou docházkou k očkování řeší i jinde. „To, že lidé ruší termíny, je nyní poměrně častý jev. Jediným důvodem pro změnu druhého termínu ale může být zdravotní indikace nebo pracovní cesta. V takových případech na zbylou vakcínu již čekají náhradníci z řad veřejnosti, kteří nejsou objednaní, ale jdou takzvaně zkusit štěstí. Případně saháme do řad zájemců o očkování ze seznamu nemocnice,“ sdělila redakci mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková s tím, že doposud také vždy všechny dávky vyočkovali.

Otázkou je, do jaké míry v Česku skutečně stoupá výskyt angín či viróz a kolik případů onemocnění nahlásí lidé, kteří potřebují termín posunout z jiného důvodu, například zaplacené dovolené.

Nepřijdete na druhou dávku? Budete mít problém, vzkazuje Svrčinová

Domácí

Zdravotnická zařízení v krajích už také zavedla seznamy náhradníků. „Stává se, že lidé na očkování nepřijdou. Centra s tím počítají a každé má svůj systém, jak dávky využít. Například mají seznam záložníků, které obvolají, případně pozvou někoho, kdo je k očkování registrován a na termín čeká. Vakcíny se vždy využijí,“ uvedla Lucie Chytilová, mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, do kterého patří například i náchodská nemocnice, která u nás patří k premiantům v očkování.

Interní seznam náhradníků mají i ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. „Většinou jsou to buď přímo naši zaměstnanci, nebo jejich příbuzní, kteří jsou již zaregistrovaní, ale řada na ně přijde až za nějakou dobu,“ řekla Právu Dana Lipovská, mluvčí FNUSA, s tím, že to, že by člověk nepřišel, aniž by to dopředu ohlásil, se stává minimálně.

Stává se, že nepřijde i 200 lidí

„Stává se, že denně nepřijde i dvě stě lidí. Ale my problém se zbývajícími vakcínami nemáme. Každý den v očkovacím centru vakcinujeme pět a půl tisíce lidí. Ráno vidíme, kolik lidí se odhlásilo, a podle toho upravujeme dávky. Odpoledne už ředíme, šest dávek v jedné ampulce musíme vyočkovat do šesti hodin, podle přesného počtu lidí, takže my náhradníky neřešíme. Toto je problém spíše menších očkovacích center nebo nemocnic, kde denně očkují spíš stovky lidí než tisíce,“ sdělila redakci Veronika Plachá, mluvčí FN Brno, která provozuje očkovací centrum na brněnském výstavišti.

Objednají se k očkování, a pak jdou jinam, zlobí se praktici. A vyhazují prošlé vakcíny

Domácí

Obecně je podle ní nyní o očkování opět zvýšený zájem. „Na druhé dávky většinou nyní chodí šedesátníci a padesátníci, kteří byli první dávkou vakcinováni před šesti týdny a velmi stojí o to, mít už kompletní očkování. Zájemců o očkování je nyní navíc hodně, v tuto chvíli nám čeká 15 tisíc lidí na termín, takzvaně za branou,“ dodala mluvčí.

Právě velká očkovací centra si udrží i v budoucích měsících tempo očkovaných, zatímco nemocnice a menší očkovací místa budou vakcinovat v létě už jen zbývající dávky.

„My i většina fakultních nemocnic budeme utlumovat přes léto provoz a doočkovávat spíše jednotky lidí druhými vakcínami, nebo v náhradních termínech ty, kteří se nemohli nechat naočkovat v těchto dnech z důvodu nemoci. Většina očkování poběží ve velkých očkovacích centrech, jako je O2 Universum, Kongresové centrum v Praze nebo Výstaviště v Brně. Co bude na podzim, se teprve dozvíme,“ dodala mluvčí IKEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám