Hlavní obsah

Hlavní slovo o Kosovu má vláda, ne Zeman, shodují se politici

– Praha
Novinky, zpe, ren

Za zahraniční politiku je odpovědná vláda, nikoliv prezident Miloš Zeman, zdůrazňují politici napříč politickým spektrem. Reagují tak na výrok prezidenta o tom, že by vzal zpět uznání Kosova.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Miloš Zeman během návštěvy Srbska

Článek

„Stanovisko pana prezidenta ke Kosovu je dlouhodobě známé. Zahraniční politika je v kompetenci vlády, o uznání rozhodla vláda Mirka Topolánka, jakékoliv další kroky jsou tak opět v kompetenci vlády,“ napsal Novinkám ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Zeman při své návštěvě v Srbsku prohlásil, že nemá rád Kosovo, a uvedl, že se na poradě českých nejvyšších ústavních činitelů zeptá, jestli by bylo možné, aby Česká republika vzala uznání Kosova zpátky.

„Český stát uznává Kosovo a má s ním diplomatické styky. To je realita, kterou mají všichni ústavní činitelé respektovat. Pokud chce prezident Zeman tuto situaci změnit, měl by vyvolat jednání na domácí politické scéně. Postupovat tímto způsobem není správné,“ napsal Novinkám šéf ODS Petr Fiala.

Byť by se to panu prezidentovi asi líbilo, nežijeme v prezidentském systému
Vít Rakušan, předseda STAN

„Za zahraniční politiku je stále odpovědná vláda. Byť by se to panu prezidentovi asi líbilo, nežijeme v prezidentském systému. Pokud nějaká země mění svá zásadní rozhodnutí na poli zahraniční politiky, mělo by to být na základě objektivně změněných skutečností. A takovou skutečností opravdu nejsou slova pana Zemana,“ řekl Novinkám šéf hnutí STAN a člen sněmovního zahraničního výboru Vít Rakušan.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman poškozuje dobré vztahy ČR s dalšími evropskými zeměmi a vytváří zlou krev výrokem, který nelze realizovat. „Miloš Zeman chce zrušit uznání Kosova, protože mu vládnou váleční zločinci. Znovu tak vytváří zlou krev výrokem, který situaci v Kosovu nenapraví, a navíc poškodí pověst ČR v zahraničí. Zato bychom se ale zařadili po bok zemí jako Lesotho či Togo, které už uznání Kosova odvolaly,“ zdůraznil Pospíšil.

Podle předsedy lidovců Marka Výborného se navíc opět projevila nekonzistentnost prezidentových postojů. „Pikantní na celé věci je, že to byl premiér Zeman, který souhlasil s bombardováním Srbska právě kvůli Kosovu. Tolik konzistentnost hlavy našeho státu,” uvedl Výborný a dodal, že debatu o uznání Kosova si i přes její složitost představit dokáže. Důležitá je ale podle něj především čitelnost české zahraniční politiky.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa by ale uznání Kosova vzít zpátky šlo. „Je to možné i proto, že ratifikační proces nebyl dokončen,“ sdělil Novinkám Filip.

Kosovo bylo po rozpadu Jugoslávie součástí Srbska. V roce 2008 vyhlásilo nezávislost. Srbsko je ovšem stále považuje za své území.

Česká republika uznala Kosovo jako nezávislý stát 21. května 2008, kdy vláda na návrh ministra zahraničních věcí souhlasila s navázáním diplomatických styků s Republikou Kosovo.

Kosovo neuznává například Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko. Většina členských států OSN Kosovo uznává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám