Hlavní obsah

Hlavně, aby se dobře žilo lidem. Piráti zahájili další fázi kampaně

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražském Výstavišti Holešovice ve čtvrtek zahájili Piráti „horkou“ fázi kampaně do podzimních voleb, které se uskuteční 2. a 3. října. S heslem „Šance změnit budoucnost“ cílí na rozšíření pirátských zástupců, jak v krajích, tak v Senátu. „Je potřeba změnit přístup, který je tu třicet let,“ řekl Novinkám předseda strany Ivan Bartoš.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampańě Pirátů do krajských a senátních voleb. Na snímku předseda strany Ivan Bartoš

Článek

V českém prostředí podle Bartoše chybí hlavně přístup k politice založený na faktech, kdy by se problém nejprve popsal, a následně se po konzultaci s odborníky našlo řešení, jež by se ve finále zavedlo do praxe. „Politici se dnes spíše podívají z okna, a jak to tam vypadá, tak nasměřují zákony,“ míní šéf pirátů.

Koronavirus jako symbol změny

Na akci nechyběl žádný z kandidátů na hejtmana. Každý z nich vystoupil s prioritou, kterou považuje za obzvlášť důležitou pro svůj kraj, ale je ji zároveň možné vztáhnout na celou republiku. Jednalo se například o transformaci průmyslu a energetiku nebo zachování dostupné péče ve všech krajských nemocnicích.

Právě situaci ve zdravotnictví považuje i Bartoš za ústřední téma, o kterém je třeba nyní mluvit. Samotný koronavirus pak označuje za impuls k debatě o systematickém budování jednotlivých služeb. „Krize s nedostatkem lékařů, a hlavně zubařů byla už před samotnou korona krizí,“ doplňuje. Jako možné řešení nyní navrhuje například poskytování bydlení lékařům za příznivou cenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampańě Pirátů do krajských a senátních voleb. Na snímku předseda strany Ivan Bartoš

Mezi dalšími prioritami pak uvedl i otázku dopravní infrastruktury a sucha, ale i bleskových povodní. „Nehrajme mediální hry na pravici a levici. Cílem je přece udělat město nebo kraj příjemnější, aby se v něm dobře žilo lidem,“ zopakoval Bartoš.

Námluvy se STAN

Oproti ostatním nevládním stranám, které jdou do krajských voleb mnohdy i ve velkých koalicích, kdy se hovoří o zkoušce spolupráce před volbami do Sněmovny, se ale Piráti spojili pouze v jednom případě. A to konkrétně na Olomoucku se Starosty a nezávislými.

I zde je však mluví o tom, že je společná kandidátka do sněmovních voleb na spadnutí. Sám Bartoš by ale nepředbíhal. „Mám zadání od celostátního fóra na vypracování programové analýzy možné spolupráce. S týmem na tom pracujeme,“ vysvětluje. Spolustraníkům ji představí v polovině října.

Až poté má následovat vnitrostranické hlasování. Zároveň upozornil, že nadpoloviční většina zde stačit zřejmě nebude. O kolik procent by mělo ale jednat, prozatím neví.

Podobné debaty by nyní měly zároveň probíhat i na straně hnutí STAN. V souvislosti s nimi se přitom dlouho mluvilo o vytvoření koalice s ODS. Ti se tak nyní zdají být blíže opět k TOP 09.

Za romské menšiny má kopat Koky

Na Výstavišti vystoupili i pirátští kandidáti do senátu. Pozornost již dříve získalo Kolínsko. Do boje o místo v horní komoře tam vyšlou krajského úředníka Cyrila Kokyho, který působí na pozici odborného referenta pro oblast národnostních menšin, kde se zabývá problematikou začleňování romských menšin ve Středních Čechách. K tématu má přitom blízko, sám je Rom.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampańě Pirátů do krajských a senátních voleb. Na snímku kandidát na senátu Cyril Koky

Že by se však jednalo o cílení na určitou skupinu voličů, Bartoš odmítá. „Tématům (menšin) se věnuje pravidelně. Pokud se tomu věnuje (Koky) profesně, tak je to jeho prioritní téma, ale naši kandidáti řeší otázky celé společnosti,“ říká.

Přijel i bývalý „vězeňský“ autobus

Závěrem dodává, že by za úspěch považoval rozšíření zastoupení ze současných tří krajů na všech čtrnáct. „Chtěl bych, aby měli Piráti alespoň sto krajských zastupitelů. Pokud jde o ambice na místa hejtmanů, tak záleží, jak dopadnou ostatní strany, a jak se budou formovat koalice. Ale máme želízka v ohni,“ usmívá se Bartoš.

A spokojenost nezastírá ani u kandidátů do Senátu. Zde však připouští, že se kvalitních kandidátů ve všech volebních obvodech objevilo hodně. Těsné výsledky proto očekává hlavně v druhém kole, kdy voliči vybírají z prvních dvou postupujících.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampańě Pirátů do krajských a senátních voleb.

Na místě byl přitom i známý pirátský autobus, který je vyvezl před třemi roky do Sněmovny. Zatímco dnes je polepen volebními hesly, tehdy na něm byli vyobrazeni politici, kteří měli připomínat minulé kontroverzní kauzy. Mezi nimi se objevil, jak bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ale i ten současný Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám