Hlavní obsah

Hejtman: Řešili jsme záchranu životů, teď začneme sčítat škody

Viditelně unavený předstoupil v pátek odpoledne před novináře jihomoravský hejtman Jan Grolich, aby potvrdil smutnou skutečnost, že bouře, která řádila zejména na Hodonínsku a Břeclavsku, kromě nedozírných škod s sebou vzala i pět lidských životů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jihomoravský hejtman Jan Grolich

Článek

Jak vypadá situace v nejpostiženějších obcích?

Lokality nyní procházejí statikové, kteří určují, jaké domy jsou určené k demolici. Jsou povolaní i psychologové, aby postiženým rodinám pomohli. Jsme připraveni zajišťovat jakoukoli materiální pomoc. Zejména stavební, tedy plachty na zakrytí střech a stavební mate­riál.

Budeme potřebovat řemeslníky a stavební firmy, aby se co nejrychleji mohlo začít opravovat.

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

Domácí

Zatím je potvrzeno pět obětí, je to konečné číslo?

Bohužel je opravdu pět mrtvých. Co vím, tak v nemocnici v Břeclavi ošetřili přes 70 lidí a v Hodoníně přes 80. V obou nemocnicích je do deseti vážně raněných.

Přelet helikoptérou nad postiženými obcemi 25.6.2021Video: Novinky

Ihned po události se zvedla vlna solidarity. Kdo všechno nabízí pomoc?

Máme spoustu nabídek od okolních krajů, firem i obcí. Moc děkujeme za všechno. Rozhodli jsme se zřídit transparentní účet a budeme z něj poskytovat pomoc postiženým obcím. Je jasné, že budou potřebovat finanční jistotu. A těch peněz bude potřeba hrozně moc. Zatím musím říci, že není potřeba sbírat například drogistické zboží nebo potraviny. Ozvaly se nám totiž velké firmy a dodavatelé, kteří jsou schopni tyto věci poskytnou ve velkém. Pokud by přesto někdo chtěl, tak lze darovat přes potravinovou banku.

Co dobrovolníci, mohou už vyrazit na místo?

Kdokoli chce pomoct, ať vyčká na pokyny. Budeme to koordinovat v rámci krizového řízení, konkrétní pomoc je poptávána přímo z místa, ale větší zapojení dobrovolníků bude možné až ve chvíli, kdy budou všechny budovy staticky zmapované, případně zajištěné, aby nepadaly kusy střech na lidi a podobně.

V Lužicích zemřela při tornádu těhotná žena

Krimi

Už se začaly sčítat škody?

Řešíme, jak to koncepčně nastavit. Doteď měli hasiči plné ruce práce se zachraňováním životů, teď bychom mohli začít řešit majetek. Dáváme si na to víkend, protože třeba až do dnešního rána jsme nevěděli, že vlastně dvě celé obce bude potřeba znovu elektrifikovat. Ale jen na krajském majetku škody půjdou do stovek milionů korun, a to je přitom jen malý zlomek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám