Hlavní obsah

Hejtman Kuba: Očkování praktiky by teď přineslo zmatky

Právo, Kristýna Šopfová

Vakcína od AstraZeneky sice umožňuje očkování přímo v ordinacích praktiků, hejtmani to ale zatím nedoporučují. Přineslo by to podle nich víc zmatku než užitku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Martin Kuba

Článek

Ze všeho nejdřív je nutné sjednotit registrační systém očkování a lékařské softwary. „Teď to není propojitelné, lidé jsou už nahlášení na očkovací centra, musí se to celé vymyslet a nechvátat na to, že to musí být zítra,“ řekl Právu předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Vakcína AstraZeneca je pro praktiky vhodná, protože ji stačí uchovávat v běžné ledničce při teplotě 2 až 8 stupňů Celsia. Než však k zapojení pěti tisíc praktiků dojde, významná část seniorů starších 80 let už by mohla být naočkovaná. V tuto chvíli dostala první dávku víc než třetina ze zhruba 400 tisíc lidí nad 80 let.

Šonka nesouhlasí

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s Kubou nesouhlasí. „Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádají, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ argumentuje Šonka obavami mnohých seniorů z cest do neznámého prostředí.

Dodávka vakcín od Moderny bude mít zpoždění. A dávek bude méně

Domácí

S praktiky se počítá až v příštích měsících. Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že Česko musí mít nejdříve dostatečnou zásobu vakcín. Nasmlouváno má Česko s britsko-švédskou firmou AstraZeneca pro letošek tři miliony dávek. V únoru se počítá s dodávkou 335 tisíc dávek od firmy Pfizer/BioNTech, dalších 110 tisíc dávek od Moderny a 170 tisíc dávek od AstraZeneky. Všechny se každému očkovanému musí aplikovat dvakrát.

Vakcína zdravotní sestru ze středních Čech hned neochránila před nákazou

Koronavirus

Ke středečnímu večeru bylo podáno 399 896 dávek očkování. Obě dvě dávky už dostalo přes 128 tisíc lidí. Nejvíce se očkuje v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám