Hlavní obsah

Haška podpořila jeho domovská organizace Brno-venkov

První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek by měl zůstat ve své funkci ve vedení strany, a to navzdory výzvám k rezignaci poté, co lhal o tajné schůzce s prezidentem. K setrvání ho vyzvala domovská organizace Brno-venkov. V pátek o tom informoval její předseda Zdeněk Dufek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Článek

Hašek je opakovaně vyzýván kolegy i veřejností k odstoupení z nejvyšších postů v ČSSD, protože lhal o utajované schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Přiznal ji až po třech dnech, za což se omluvil. K odchodu ze stranických funkcí jsou vyzýváni i další členové ČSSD a účastníci schůzky: poslanec Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. Hašek svůj postup teprve zváží.

„Některé jeho kroky z tohoto týdne nebyly šťastné, to ale nic nemění na katastrofálním volebním výsledku pro ČSSD,“ uvedl Dufek. Podle něj by měl Hašek dostat možnost, aby se na sjezdu sociální demokracie před svými kolegy obhájil.

Dufek celou záležitost ohledně snah o odvolání předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a utajovaného setkání s prezidentem nechtěl komentovat. „Jsou věci, které bychom si měli vyřešit sami uvnitř strany, a tyto rozhodně mezi ně patří,“ zdůraznil předseda.

Pod Haškem a spol. se kývou křesla

V pondělí se uskuteční jednání jihomoravského krajského výboru ČSSD, který se patrně bude zabývat návrhem Haškovi, Tejcovi a Škromachovi na to, aby opustili nejvyšší stranické posty. Jihomoravská ČSSD má 3000 členů a je tak třetí největší organizací strany v ČR. Je domovskou organizací nejen Haška, ale i Tejce a Sobotky.

Předseda strany vedl kandidátku ČSSD na jižní Moravě, Hašek na ní byl dvojkou. Hašek získal celkem 25 531 preferenčních hlasů, Sobotka jich dostal 22 175.

Reklama

Související články

Hašek se omluvil za lhaní a podpořil Sobotku

První místopředseda ČSSD Michal Hašek, který několik dní zapíral povolební schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, se omluvil za to, že lhal. Zároveň...

Výběr článků

Načítám