Hlavní obsah

Hasiči z Hrušek pomáhali v sousední obci po bouři, za pár dnů k nim vtrhlo tornádo

Za zdmi snad každého poškozeného domu v Hruškách se skrývá příběh. Někde o odvaze, jinde o odhodlání, bohužel i o zmaru a zoufalství. Jeden z nich vypráví o tom, kterak místní hasiči pár dní před příchodem tornáda pomáhali lidem v Dolních Bojanovicích, které poničila silná bouře. Když se vyčerpaní hasiči vrátili, vrhl živel i do jejich obce.

Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hodonín z dronu a vrtulníkuVideo: čtenář novinek, Novinky

 
Článek

Dolní Bojanovice zasáhla silná bouře minulé pondělí. Zaplavila domy, sklepy, ničila úrodu. Potoky vody valící se ulicemi braly auta, kroupy likvidovaly úrodu místních zemědělců i vinařů. Mezi jinými tam pomáhali i hasiči z Hrušek.

Konečně byl slyšet smích: V Hruškách předávali vysvědčení

Domácí

„V pondělí jsme byli na výjezdu v Bojanovicích, které to spláchlo. Byli jsme tam i v úterý, ve středu jsme měli volno. Ve čtvrtek večer jsme v hasičárně chystali auto, když to sem přišlo. Začalo se mračit, přišly malé kroupy, potom velké, no a pak už to začalo hučet a všechno lítalo. Trosky byly všude,“ popsal Právu jeden z místních dobrovolných hasičů, který ve středu pracoval na domě své rodiny stojícím na nejpostiženější ulici.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Hruškách se i ve středu usilovně pracovalo.

„Byli jsme oblečení v hasičském, sebrali jsme se a utíkali domů. Když jsme zjistili, že máme rodiny v pořádku, tak jsme se pustili do uklízení trosek, aby se uvolnila aspoň silnice. Pak se evakuovali lidi z postižených domů, obcházeli jsme jednotlivé baráky. No a druhý den ráno začalo odklízení trosek. A to trvá doteď,“ vyprávěl hasič před domem, kterému chyběl celý krov.

Jižní Morava řeší, kam pošle v září děti ze škol, které zničilo tornádo

Domácí
Foto: Petr Kozelka, Právo

V Hruškách se i ve středu usilovně pracovalo.

„Od začátku pomáhají známí, rodina, hasiči, vojáci. V neděli mají dojet lidi, materiál a dělala by se střecha, do 48 hodin by měla dojet krytina. Okna mám zatím jen zaměřená, potom nás čeká ještě oprava fasády a dalších věcí,“ vypočetl muž.

Dva kostely poškodilo tornádo, víra v Boha a člověčenství ale faráři zůstala

Domácí

Sám byl podle svých slov překvapen, jak rychle se od vyklízení trosek dostal k objednávání materiálu na obnovu domu. „Když jsem to v pátek ráno viděl, vůbec jsem nečekal, že ve středu už budu řešit tyhle věci,“ dodal a vrátil se k přenášení latí z velkého balíku stojícího před domem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Hruškách se i ve středu usilovně pracovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám