Hlavní obsah

Jižní Morava řeší, kam pošle v září děti ze škol, které zničilo tornádo

Právo, Vladimír Klepáč

Zatím bez odpovědi zůstává otázka, kam budou od září docházet děti z oblastí na Hodonínsku, kde školy vážně poničilo čtvrteční tornádo. Není totiž jasné, zda se všechny budovy podaří do začátku nového školního roku opravit.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Tornádem poškozená Základní škola v Hruškách u Břeclavi.

Článek

Po čtvrtečním řádění živlů tam většina dětí zůstala doma. Mladší jsou u prarodičů, starší pomáhají doma. Náklady na opravy škol v postižených obcích se teprve vyčíslují. Cílem všech bude zrekonstruovat všechna zařízení do září tak, aby se v nich dalo znovu učit.

Hodonínská škola je v slzách, tornádo zabilo bývalou profesorku

Krimi

Zřizovatelem základních a mateřských škol, které byly ve velkém zasaženy, jsou jednotlivé obce. Jihomoravský kraj se však nyní snaží zpracovat všechny informace o nich pro vládu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na obnově tornádem zničené Mateřské školy v Hruškách pracují vojáci.

„Naším cílem je vytvoření podmínek pro dostupné vzdělání v zasažené oblasti,“ uvedl k problému náměstek jihomoravského hejtmana pro oblast školství Jiří Nantl (ODS).

Dva kostely poškodilo tornádo, víra v Boha a člověčenství ale faráři zůstala

Domácí

Tornádo se nevyhnulo ani školám, které zřizuje přímo kraj. Nejvíce poškozena byla budova Integrované střední školy v Hodoníně. Zničeny byly učebny praktické výuky pro tesaře, ale i střecha, okna a v podstatě vše kolem. Momentálně se řeší zabezpečení střechy budovy před dalšími možnými silnými dešti. Cílem je školu do září kompletně opravit.

„Už pracujeme i se záložní variantou, a to využít druhý areál školy sloužící strojním mechanikům. Obchodní akademie může uvolnit prostory v jedné ze svých budov. Náš objekt byl řádně pojištěn, takže s financováním oprav by neměly vzniknout potíže,“ zdůraznil Nantl.

Tornádo zdevastovalo v Hruškách i hřbitov

Domácí

Vedení regionu také řeší to, jak rychle po právní stránce upravit podmínky pro to, aby mohly školy přijímat finanční dary. Nyní každý z větších darů musí schválit krajští radní, což celou situaci jen komplikuje. „Přátelé konkrétních škol, jejich absolventi a další budou mít možnost je nekomplikovaně podpořit přímo,“ dodal náměstek hejtmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám