Hlavní obsah

Hašek se družil s Nočními vlky pod doněckou vlajkou. Schvaluje anexi Krymu? ptají se kolegové

• Aktualizováno
Právo, kab

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se byl v úterý večer společně s ruským motorkářským gangem Noční vlci poklonit padlým vojákům Rudé armády. Na společné fotografii pak kromě drsných mužů a regionálního politika figuruje i vlajka samozvané Doněcké republiky. Podle řady politiků jde Hašek podporou Putinových příznivců proti zahraniční politice Česka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek po boku ruského konzula v Brně Alexandra Budajeva u památníku rudoarmějců.

Článek

Že se na Haška kvůli jeho večernímu setkání s Nočními vlky snese kritika, hejtman tušil dopředu. „Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem (Alexandrem) Budajevem. Jsem zvědav, co se zítra dozvím z českých médií,“ napsal na Facebooku, kam připojil i sérii fotografií, která na akci vznikla.

V reakci na dotazy novinářů pak ve středu na Facebook dodal: „Někdo má fotky s českými tuneláři z 90. let či nedávné doby, já mám ze včerejška foto s ruskými motorkáři.“

Tahle parta nebudí žádné mé sympatie
Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda vlády

Chování Haška nenadchlo ani šéfa ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku. „Tahle parta nebudí žádné mé sympatie. Jinak si nemyslím, že je to něco, co bychom měli řešit,“ komentoval předseda vlády.

Na dotaz, jestli Haškovo chování není v rozporu se zahraniční politikou ČR, odvětil, že Českou republiku navenek reprezentuje vláda a prezident. „Zahraniční politiku nedělají hejtmani,“ podotkl Sobotka.

Kalousek: Vrchol nevkusu

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek se nedomnívá, že by fotografie byla jen obyčejnou památkou do alba. „Já jsem pana hejtmana Haška nevolil. Toto je problém sociální demokracie. Je to vrchol nevkusu, servility vůči Putinovu režimu a distanc od oficiální politiky ČR,“ dodal Kalousek.

Pořád se snažím věřit, že to není pravda
ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Za velkou chybu považuje Haškovo setkání s ruskými motorkáři i šéf ODS Petr Fiala. „Myslím si, že demokratický politik si má opravdu rozmyslet, s kým jde kam klást nějaké věnce a fotografuje se,“ uvedl Fiala. „Předpokládám, že to je jenom osobní selhání Michala Haška, nebo zoufalá snaha získat nějaké body, ale nevím, odkud by je získat mohl,“ dodal.

Šok způsobila fotografie ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO). „Pořád se snažím věřit, že to není pravda,“ napsal Právu.

Dienstbier: Je to v rozporu s politikou státu

V ČSSD se žádná zvláštní debata o Haškově počinu nevede. „I proto, že mi přijde zbytečné dávat takto kontroverzní skupině takový mediální prostor. Zásah v mediálním prostoru už teď neodpovídá relevanci této skupiny,“ řekl šéf Sněmovny Jan Hamáček s tím, že sám by se však s vlajkami států, které nejsou mezinárodně uznány, nefotil.

„Noční vlci jsou velmi kontroverzní skupina, která působila na okupovaném území Ukrajiny,“ poznamenal Hamáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Poslanec Jaroslav Foldyna s Nočními vlky nemá problém, podle něj jde o skupinu, která chce uctít padlé vojáky. „Sám s nimi v neděli půjdu klást věnec v Děčíně,“ řekl Právu.

Rozhořčen Haškovým aktem je naopak ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Je to zcela nevhodné a v rozporu s oficiální zahraniční politikou státu,“ napsal Právu.

„Schvaluje snad Michal Hašek ruskou imperiální politiku anexe cizího území – Krymu, vysílání vojáků a vedení útočné války proti jinému suverénnímu státu na východě Ukrajiny nebo dokonce i relativizaci okupace Československa v roce 1968 ze strany Putinova režimu?“ dodal Dienstbier.

Smířlivěji se k věci postavil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Každý máme své priority a každý tím, co děláme, dáváme výpověď sami o sobě,“ komentoval Haškovo setkání.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Noční vlky přivítali v Brně chlebem a solí

Neobává se ani toho, že by Haškovo chování mohlo vydávat do zahraničí špatnou výpověď o Česku. „Žijeme v demokratické zemi, kde každý člověk, včetně politiků, má právo vyjádřit svůj názor,“ uvedl.

Na Ústředním hřbitově v Brně uctilo památku obětí druhé světové války v úterý večer přibližně 80 motorkářů včetně ruských Nočních vlků. Skupina v uplynulých dnech navštívila také bývalý nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi, ve středu zamířili na Slovensko. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jaroslav Foldyna

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Ačkoliv se motorkářský klub označuje za apolitickou skupinu, aktivně podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám