Hlavní obsah

Harrachov po 80 letech opět rozezní zvony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrachov

Harrachov po osmdesáti letech dnes večer opět rozezní zvony. Největší zasvěcený Bohu, což na něm hlásá nápis v jedenácti jazycích, prostřední se jménem sv. Václava, ochránce krkonošského města, a nejmenší věnovaný dárkyni života Panně Marii, odlili v dílně zvonaře Petra Rudolfa Manouška.

Harrachov opět rozezní zvonyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Harrachovští trojici zvonů vysvětili a zavěsili do hodinové věže kostela sv. Václava za posledních 250 let už potřetí. „Dá Bůh, že naposledy,“ podoktl jeden z účastníků víkendové akce s odkazem na pohnutou historii místních zvonů, jež za první světové války zprvu zrekvírovala rakouská armáda pro potřeby artilérie. Zvony se podařilo znovu zavěsit do věže za první republiky.

Kostel opětovně nadlouho oněměl v roce 1942, kdy se zvony přetavené na zbraně znovu staly zásluhou německého wehrmachtu místo nástroje komunikace prostředkem k zabíjení. „Zvony vyzdvihují zemi k nebi a naklánějí nebe k člověku. Jejich hlas je varováním v nebezpečí a vyzváním k zastavení,“ přiblížil harrachovský farář Ivo Kvapil.

Němci vrátí Čechům desítky zabavených zvonů. První už je ve slezské Píšti

Domácí

Empírový kostel čekal po posledním zrekvírovaní výjimečně harmonických zvonů na další do poloviny letošního května. „Nejprve bylo nutné zchátralý svatostánek opravit,“ poznamenal Kvapil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Harrachovský kostel sv. Václava se konečně dočkal nových zvonů.

Kostel v Harrachově znovu promluví díky veřejné sbírce. „Obnova zvonů trvala dlouho i proto, že pováleční přistěhovalci vesměs neměli k tomuto kraji vypěstovaný vztah. Teď když na ně sami vybrali peníze, vezmou je za vlastní. Sousední česká Jilemnice zrekvírované zvony obnovila za podstatně kratší dobu,“ konstatoval emeritní ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

„Zvony mají na horách nezastupitelnou funkci, když selžou moderní způsoby komunikace,“ doplnil.

Po 79 letech se do kostela na Opavsku vrací zvon. Měla z něj vzniknout ničivá zbraň

Domácí

Trojice harrachovských zvonů sladěných v mollovém kvintakordu cis-e-gis s ručně kovanými srdci z měkkého železa bude od pondělí pravidelně vyzvánět při různých příležitostech.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Cesta zvonů na kostelní věž začala sobotním vysvěcením.

„Zvony lidi vedou k uvědomění, že nejsou tažná zvířata, odsouzená dřít do úmoru. Ale, že jsou schopní se zastavit a uvědomit si svoji svébytnost. Na některých vsích dnes přirovnávají zvuk zvonů k psychickému teroru. Řešili jsme to spolu s hygieniky na biskupské konferenci. Přestože si někde stěžují, ministerstvo zdravotnictví to řešit nebude. Uvidíme, jaký efekt bude mít zvuk obnovených zvonů v Harrachově,“ pronesl světicí pražský biskup Zdeněk Wasserbauer.

Anketa

Vadí vám zvonění zvonů ve vaší obci?
Ano, velice.
3,6 %
Jen někdy.
3,6 %
Ne, nevadí.
87,4 %
V našem okolí žádné nezvoní.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro kostel v Gutech se už vyrábějí zvony

Zvony pro kopii vyhořelého dřevěného kostela v Gutech, který před dvěma lety podpálili mladí žháři, začali v těchto dnech odlévat pracovníci polské firmy...

Výběr článků

Načítám