Hlavní obsah

Po 79 letech se do kostela na Opavsku vrací zvon. Měla z něj vzniknout ničivá zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šilheřovice

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Šilheřovicích na Opavsku čekala o víkendu velká sláva. Po 79 letech se do něj vrátil 250 let starý zvon, který byl zrekvírován za druhé světové války. Tehdy měl být v Hamburku roztaven na děla.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Do Šilheřovic na Opavsku se vrátil zvon zrekvírovaný za druhé světové války (vlevo). Zvonu spolu s dalším novým zvonem požehnal apoštolský administrátor biskup Martin David (na snímku).

Článek

„Zvon zasvěcený Panně Marii a sv. Josefovi vážící 600 kilogramů měl být roztaven stejně jako desetitisíce dalších zvonů z celé Evropy. Měl se stát součástí některé z ničivých zbraní nacistického Německa. Na svůj ortel čekal na pověstném hřbitově zvonů v hamburském přístavu až do konce války. Nakonec zničení pro své stáří unikl,“ popsal mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Do Šilheřovic na Opavsku se po 79 letech vrátil zvon zrekvírovaný za druhé světové války (na snímku)

Přestože zvon nakonec válku přežil, tak do věže kostela v Šilheřovicích se nevrátil. „Když spadla železná opona, tak ho úřady přiřadily jako osiřelý zvon jedné z německých farností. Po válce tak vyzváněl na věžích dvou kostelů v Kolíně nad Rýnem,“ upřesnil Siuda. A právě v kolínském kostele sv. Gertrudy ho na přelomu 60. a 70. let minulého století dohledali šilheřovičtí farníci.

Chci, aby lidé jedli zeleninu, řekl sprejer, který počmáral kostel v Praze

Krimi

Následně se zvon několikrát pokoušeli získat zpět, ale výsledek přinesla až intenzivní jednání zahájená v roce 2015. Vyjednávání s německými úřady tehdy iniciovala farnost Šilheřovice společně s obcí. Složitou otázku vlastnictví zvonu museli řešit právníci na obou stranách hranice, obec Šilheřovice (Schillersdorf) totiž krátce patřila k Německé říši.

Návrat i druhého zvonu

Spolu s tímto starým zvonem byl v neděli 15. srpna v šilheřovickém kostele požehnán také zcela nový zvon zasvěcený sv. Barboře. Složili se na něj farníci a další dárci. Nahradí druhý, za války zrekvírovaný zvon, který se při manipulaci rozbil.

Obyvatelé Karviné bojují peticí za záchranu šikmého kostela

Domácí

„Odlit byl v Itálii. Společně s tím navráceným zvonem se do věže šilheřovického kostela vrátí letos v září. Nejprve totiž musí být odstraněny staré zvony a vše ve věži uklizeno a opraveno,“ sdělil Právu duchovní správce šilheřovické farnosti Jakub Dominik Štefík.

Na podzim by se pak obcí mohlo rozeznít zvonové trio, které lidé slýchávali do roku 1942. Kromě starého navráceného zvonu a nově odlitého je doplní zvon - umíráček, zasvěcený Andělům strážným, který ve věži stále zůstal.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Do Šilheřovic na Opavsku se po 79 letech vrátil zvon zrekvírovaný za druhé světové války (vlevo)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám