Hlavní obsah

Hamáček vyvrací Zemanova slova. Existuje jen verze s agenty

Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí popřel slova prezidenta Miloše Zemana, že vyšetřovatelé v kauze Vrbětice pracují se dvěma verzemi. Podle Hamáčka se zkoumá pouze jedna varianta, a to ta, že za útokem stáli agenti ruské tajné služby GRU.

Foto: ČTK

Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Článek

„Pokud vím, v kauze existuje jedna vyšetřovací verze,“ řekl v pondělí Hamáček.

„Důkazy jsou natolik jasné, že jsem přesvědčený, že se tak opravdu stalo,“ doplnil. Popřel tak prezidentova víkendová slova.

Hamáček: Zeman Česku nepomohl

Domácí

Zeman ve svém nedělním projevu zdůraznil, že neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti v areálu byli. Mluvil také o údajné druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu způsobila neodborná manipulace s výbušninami.

O postupu vyšetřování před časem informoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ale hovořil jen o možném zapojení ruských agentů. Žádnou druhou verzi o neodborné manipulaci nezmínil.

Projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice.Video: ČTK

„Prezident se ne úplně šťastně pokusil občanům v osmi minutách převyprávět, co se stalo. My jsme to přitom na vládě řešili asi hodinu,“ okomentoval nedělní proslov hlavy státu v pondělí šéf ČSSD.

Kulhánek: Situace mě netěší 

Ke kauze se v pondělí vyjádřil také ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Česká diplomacie obstála a nemá se za co stydět. I když žádného ministra zahraničí netěší zhoršení vztahů s jakoukoli zemí na světě, jsou situace, kdy nejde udělat nic jiného,“ uvedl.

Vzdejme čest Zemanovi, Česko ať se omluví, zní z ruského parlamentu

Domácí

Česko na informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, k němuž došlo v roce 2014, zareagovalo vyhoštěním 18 ruských diplomatů. Když Rusko následně vyhostilo 20 českých diplomatů, přistoupila česká diplomacie ke srovnání počtu zástupců na ambasádách.

„České republice se dostalo podpory z Evropské unie i NATO. V metropolích si kvůli tomu předvolávají velvyslance, někde již vyhošťují,“ doplnil Kulhánek.

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám