Hlavní obsah

Vzdejme čest Zemanovi, Česko ať se omluví, zní z ruského parlamentu

Novinky, ČTK, bož

Šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij si myslí, že by se Česko mělo Rusku omluvit za zhoršení vztahů po odhalení údajné ruské účasti na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Sluckého citovala agentura TASS. Podle předsedy ruské státní Dumy Vjačeslava Volodina by Rusové měli vzdát čest českému prezidentovi Miloši Zemanovi za to, jak hovořil ve svém nedělním projevu.

Foto: News Prima CNN, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil 25. dubna 2021 v televizi Prima s projevem ke kauze Vrbětice.

Článek

„Měli bychom mu vzdát čest, protože v obtížné situaci, kdy se všichni podrobují Spojeným státům, hovořil zcela objektivně. Nevyloučil, že výbuch ve Vrběticích mohl být také výsledkem neprofesionální manipulace s výbušninami,” řekl Volodin.

Na adresu Česka řekl, že se samo zahnalo do kouta. „Dostali do nepříjemné situace spojence, zničili vztahy, jež diplomaté budovali léta. Teď musejí couvat," prohlásil. Dodal, že ČR se potrestala hned dvakrát - připravila své občany o ruskou vakcínu proti covidu-19 a zničila své velvyslanectví v Moskvě.

Ať se omluví, žádá Sluckij

Sluckij poukázal na to, že kroky Česka vedly ke zhoršení česko-ruských vztahů a obnova dialogu může trvat roky.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

„Pokud si Praha zachovala alespoň zbytek samostatného rozhodování, měla by se aspoň omluvit,” řekl. Narážel tak zřejmě na dlouhodobé obviňování ze strany Kremlu, že Česko nejedná z pozice suverénní země, ale je ve vleku svých spojenců.

Vztahy byly podle Sluckého degradovány o několik řádů. Uvedl také, že byla ukončena jednání o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V.

Zemanova slova potvrzují, že Praha nemá důkazy

„Prohlášení prezidenta Zemana dokazuje, že Praha neměla skutečné důvody a důkazy pro obviňování Ruska, natož pro vyhoštění diplomatů. Tyto akce posloužily k zastření informací a odvrácení pozornosti světa od pokusu o převrat v Bělorusku,” dodal Sluckij.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli na televizním kanále Rossija 1 opět napadla Českou republiku, když řekla, že ve Vrběticích skladovala o zakázané protipěchotní miny.

Zacharovová obvinila Česko, že ve Vrběticích skladovalo zakázanou munici

Evropa

Z nedělního projevu Miloše Zemana ke kauze Vrbětice ruská média vyzdvihují slova o neexistujících důkazech pro přítomnost ruských agentů v muničním skladu ve Vrběticích, kde se v roce 2014 odehrály exploze.

Tvrzení českých tajných služeb, že ze dvou výbuchů vrbětických skladů jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, stálo přitom minulý týden u zrodu diplomatické roztržky mezi Českem a Ruskem.

Podle opozice Zeman projevem k vyšetřování výbuchů ve Vrběticích otevřel dveře ruské dezinformační kampani. Rozmělnil a zpochybnil prý už známé informace.

Diplomatická roztržka kvůli Vrběticím
Vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou na bodu mrazu od minulé soboty, kdy česká vláda zveřejnila informaci, že se ruské tajné služby zapojily do výbuchů muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.
Následně Česko vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 členů české diplomacie včetně zástupce velvyslance, čímž v podstatě paralyzovala ambasádu v Rusku, neboť tam zůstalo jen sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků.
Česko prostřednictvím odpovědělo ultimátem. Rusové měli umožnit návrat vyhoštěných diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze na stejný počet, jaký zůstal Čechům v Moskvě. Rusové nereagovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na jejich ambasádě na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě. Prahu musí do konce května opustit 63 pracovníků ruského velvyslanectví s rodinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám