Hlavní obsah

Hamáček strašil, že v září bude denně osm tisíc nakažených. Není to tak

Novinky, Klára Beranová
Praha

Ještě v polovině září varoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), že bude na konci měsíce kolem osmi tisíc nakažených denně. Své výroky minulý týden zmírnil na šest tisíc. Ale ani tato predikce se nepovedla. Za poslední zářijový den evidují hygienici 2932 nových případů. Hamáček už před Velikonocemi varoval, že na ně Češi budou vzpomínat na JIP, což se tehdy také nepotvrdilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Na dotaz Novinek, zda zbytečně nestrašil lidi, Hamáček uvedl, že je rád, že opatření zabrala a nyní jsou v Česku „jen“ tři tisíce nových případů denně.

„Kdyby pokračoval trend zrychlování nárůstu jako poslední týden, tak by to koncem měsíce mohlo být až osm tisíc nakažených denně. To je matematika,“ varoval 16. září ministr. Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem, bylo v té době podle exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) 1,59.

Hamáček: Do týdne až šest tisíc nakažených denně

Koronavirus

Minulý týden ve středu už ale své predikce zmírnil. Tehdy uvedl, že podle aktuálního tempa růstu by mohlo být na konci měsíce mezi třemi až šesti tisíci novými případy denně.

Ve středu přitom přibylo 2932 případů, což je o polovinu méně, než ministr očekával.

Nové varování: Koncem října hrozí komplikace ve zdravotnictví

Novinky se ho tak zeptaly, zda s takovými čísly zbytečně nestrašil české občany.

„Říkal jsem, že pokud bychom neudělali žádná opatření, tak hrozí, že na konci září bude růst až osm tisíc měsíčně. Jsem rád, že částečně zabrala, takže máme 'jen' tři tisíce případů,” vysvětlil v SMS. Stát v té době zakázal akce na stání nad 10 lidí.

Hamáček tak stojí za každým svým slovem. „V půlce září to vypadalo na 8 tisíc podle modelu ÚZIS, pokud bychom nic neudělali. Zabraly roušky a teď je to zaplať pánbůh 3 tisíce,” dodal.

ON-LINE: Během čtvrtka přibylo v ČR dalších 1400 nakažených a deset mrtvých

Koronavirus

Nicméně i aktuální, nižší čísla jsou podle šéfa resortu vnitra problematická. „Je to stále jedno z nejvyšších čísel v Evropě, přepočteno na populaci. A tempo nárůstu je takové, že může koncem října přinést závažné komplikace pro náš zdravotnický systém,” napsal Novinkám.

Jsem rád, že opatření částečně zabrala, takže máme 'jen' tři tisíce případů.
Jan Hamáček, ministr vnitra

Proto jsou podle něj nyní nutná další opatření. Ta ve středu vyhlásila vláda. Od pondělí tak například bude zakázaná prezenční výuka na středních školách v regionech, které jsou na semaforu označené červenou nebo oranžovou barvou.

Není to poprvé, co Hamáčkovo varování bylo nakonec dramatičtější než skutečnost. „Celá řada našich občanů se rozhodla Velikonoce strávit trošku ve volnějším režimu a roušky prostě nenosí. Byl bych strašně nerad, aby pak na to, jak strávili Velikonoce, vzpomínali na jednotce intenzivní péče,” prohlašoval například na jaře. Jím kritizovaný „volnější režim” přitom tehdy žádný skokový nárůst nakažených nepřinesl.

Přehledně: Jaká opatření začnou platit od pondělí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám