Hlavní obsah

Hamáček pohřbil letní dohodu s Babišem. Nechce, aby lidem zůstaly tisíce navíc z výplaty

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček v úterý předložil vlastní návrh na zrušení superhrubé mzdy, navrhuje zdanění práce sazbou 19 procent a 23 procent pro vysokopříjmové občany. Stejný návrh, pouze s nižší patnáctiprocentní sazbou, v pondělí přitom předložil premiér Andrej Babiš (ANO). Hamáček tak jde proti letní dohodě koalice na patnáctiprocentní sazbě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Pokud by Sněmovna přijala Hamáčkův návrh s devatenáctiprocentní sazbou, lidem by tak od nového roku po zrušení superhrubé mzdy zůstalo z výplaty v peněženkách méně peněz, řádově stokoruny. Tímto návrhem se tedy Hamáček vrací k programovému prohlášení vlády, kde se strany zavázaly snížit daň z příjmu na 19 procent.

Babišův návrh ponechává lidem ve výplatě navíc tisíce.

Foto: Novinky

Co Hamáček nechce. O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy.

V létě Hamáček přikyvoval, teď otočil

Hamáček návrh předložil i přesto, že se jeho koaliční ČSSD a Babišovo ANO dohodly v srpnu na zrušení superhrubé mzdy a na snížení sazby na 15 procent. Teď Hamáček otočil a jde ve Sněmovně přímo proti premiérovi.

Babiš v srpnu hovořil po jednání s Hamáčkem jasně. „Jsme přesvědčeni, že musíme dát lidem v tomto období jasný signál, že se o ně postaráme, a zkrátka snížíme daň na těch patnáct procent, jak původně ODS slibovala a lidi podvedla. Návrh je tedy sazba 15 procent, sazba 23 procent, tedy čtyřnásobek průměrné mzdy, se nemění,“ oznamoval přitom na srpnové tiskové konferenci Babiš právě dojednanou dohodu mezi koaliční ČSSD a ANO. Vedle stojící Hamáček přikyvoval.

Pokud by zákonodárci v srpnu oznámený návrh schválili, pro zaměstnance s průměrným platem, který tvoří zhruba 36 tisíc korun, by to znamenalo, že po odpočtech mu zůstane o přibližně 1800 korun v peněžence více.

Hamáčkův i Babišův patnáctiprocentní návrh počítá s 23procentním zdaněním lidí, kteří mají měsíční mzdu nad zhruba 140 tisíc korun.

Konec superhrubé mzdy

Hamáčkův návrh stejně jako premiérův počítají s tím, že základem daně bude hrubá mzda, tedy příjem zaměstnance, který se už nebude jako dosud navyšovat o odvody zaměstnavatele.

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který v říjnu schválila vláda, s dopady zrušení superhrubé mzdy nepočítá. Národní rozpočtová rada v úterý Babišův návrh odmítla a nedoporučuje, aby ho Sněmovna přijala. Návrh podle ní porušuje princip úplnosti a reálnosti rozpočtu.

Nyní je efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda znamená, že při výpočtu daně se k hrubé mzdě připočítává ještě zdravotní a sociální pojištění, které odvádí zaměstnavatel. A teprve z tohoto navýšeného základu se stanovuje jednotná daň z příjmů fyzických osob 15 procent. To by se mělo dle nové dohody tedy zrušit.

Superhrubou mzdu zavedla od roku 2008 reforma, kterou prosadila vláda Mirka Topolánka (ODS).

Anketa

Podporujete daň z příjmu
15 procent
81 %
19 procent
19 %
Celkem hlasovalo 14095 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zrušení superhrubé mzdy opozice podpoří

Zrušení superhrubé mzdy, které by nechalo lidem více peněz z výplaty, je nyní ve Sněmovně před druhým čtením. Je součástí takzvaného daňového balíčku pro...

Výběr článků

Načítám