Hlavní obsah

Hamáček: Neplivejme na policii, dělá, co může

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček odmítá, že by policie měřila restauracím dvojím metrem a zasahovala jen někde. Policie může podle něj vejít do otevřené provozovny, když má podezření z nezákonného jednání. Postihy za něj se navíc nijak nedotýkají provozovatelů, což chce Hamáček změnit v rámci novely krizového zákona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a policejní prezident Jan Švejdar

Článek

V souvislosti s nynějšími opakovanými případy otevřených restaurací či hospod se řeší, že jejich provozovatele nelze podle současného krizového zákona nijak postihnout. Jak to s novelou tohoto zákona, která sankce zavádí, vypadá?

Sněmovna ho schválila, Senát zamítl, což znamená, že teď musí Sněmovna hlasovat o tom senátním vetu a přehlasovat ho. Budeme se snažit dostat to co nejdříve na pořad schůze, aby to hlasování proběhlo. Budeme věřit, že získáme 101 hlasů.

Máte na to?

V tom prvním hlasování Sněmovny na to hlasy byly.

Vnitro: Hospodští si nemohou ohýbat opatření, jak se jim zachce

Domácí

 Jde o to, aby ten zákon zpřísnil sankce?

Ne. Snažím se vyvarovat pojmu zpřísnění. Snažíme se sladit sankce za porušování u těch dvou zákonů, které nyní uplatňujeme, tedy zákona o ochraně veřejného zdraví a krizového zákona. V tom prvním ty sankce jsou, a ukládá je hygienická stanice, v krizovém zákoně nejsou. Chceme tedy, aby i tam byly stejné sankce jako v zákoně na ochranu veřejného zdraví.

Aby mohli být postižitelní i provozovatelé restaurací?

Přesně tak. Aby se paradoxně nestalo to, že se provozovatel rozhodne, že bude porušovat zákon nebo nařízení a sankcionován bude chudák jeho zaměstnanec, který v restauraci zrovna v tu chvíli bude a který o tom samozřejmě nerozhoduje.

Jak má či nemá policie postupovat v případech otevřených restaurací v době zákazu, jako byla naposledy ta liberecká, kde ale policisté dovnitř nešli, zatímco jinam vrazili třeba i pomocí beranidel? Kdy tak mohou učinit a zasáhnout v ní?

Policie samozřejmě může vstupovat do objektů, ale za předpokladu, kdy má důvodné podezření, že tam dochází k porušování zákona, což se stalo například v Praze, v Českých Budějovicích či Olomouci a v celé řadě dalších případů.

Co se týká Liberce, tak když tam přijela hlídka, bylo tam ticho a nikoho neviděli. Na rozdíl od novinářů, kteří tam bivakovali pravděpodobně několik hodin, ta hlídka v danou chvíli nevyhodnotila situaci tak, že má dostatek důkazů anebo indicií k tomu, že se uvnitř něco děje, a takto to předala nadřízeným, kteří nějak rozhodli. Byl bych rozhodně nerad, aby se tady na základě jednoho případu plivalo na policii, která dělá opravdu, co může, a to celý rok. Její lidé dělají přesčasy, které jim nikdo neplatí, a ve většině případů policie zafungovala.

Husák nepřevzal odvolání. Šéfem krajské policie tak zůstává

Krimi

Hovoří se o tom, zda policie nenasadila dvojí metr, když například do hotelu v Teplicích, kde se konala dvoudenní narozeninová oslava Petra Bendy, vůbec nešla, kousek dál ale zasahovala.

Tam to prošetřuje odbor vnitřní kontroly. A pokud má někdo důkazy anebo informace o tom, že tam někdo postup policie ovlivňoval, tak ať to řekne, a bude se to řešit. (Jednání policie v Teplicích už řeší i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která podle mluvčí Ivany Nguyenové obdržela podnět od šéfa ústecké krajské policie. Zatím ale k němu nedostala patřičné podklady, pozn. red.)

Rozehnat nedělní protest by bylo nebezpečné, míní Hamáček

Domácí

Stojíte si za prací policie?

Policie dělá to, co může. A mrzí mě, že jsou tady ojedinělé excesy, kterých by se samozřejmě všichni měli vyvarovat. Kvůli jednomu případu by se neměl posuzovat celý sbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám