Hlavní obsah

Greenpeace promítla na Úřad vlády vzkaz pro Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktivisté z hnutí Greenpeace promítli v pondělí na budovu Úřadu vlády vzkaz požadující, aby Česko přijalo plán na uhlíkovou neutralitu v Evropské unii do roku 2050. Česko plán na razantní snížení emisí odmítá. Premiér Andrej Babiš (ANO) před několika dny zopakoval, že ani na nadcházejícím jednání evropských státníků ho nepodpoří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nápis promítaný na budovu Úřadu vlády.

Článek

Na budově se postupně objevil nápis „Chraňte klima, aby tady mohly žít i naše děti“ v češtině i angličtině. Aktivisté jej promítali z druhého břehu Vltavy z Dvořákova nábřeží.

„Abychom naplnili cíle klimatické dohody z Paříže a zamezili oteplení o více než 1,5 °C, které by mělo katastrofické dopady pro budoucí generace a prostředí, ve kterém budou žít, je třeba dosáhnout uhlíkové neutrality co nejdříve. Pokud premiér Babiš dohodu zablokuje, oficiálně přizná, že dohoda z Paříže má pro Česko cenu toaletního papíru, se kterým do záchodu splachuje i naději mladé generace a našich dětí na alespoň jakž takž přijatelné životní podmínky,“ uvedl Lukáš Hrábek z Greenpeace.

Organizace doufá, že Babiš změní názor.

Kromě Česka zablokovalo dohodu ještě Polsko, Maďarsko a Estonsko. Posledně jmenovaná země už svůj postoj přehodnotila, podle Greenpeace o změně postoje vyjednávají i Polsko a Maďarsko.

Premiér minulý týden uvedl, že plán nepodpoří ani na dalším jednání Evropské rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám