Hlavní obsah

Fungování škol od září: samotky pro nakažené, žádné hromadné akce

– Praha

Školy by měly zřídit místnost nebo prostor pro izolaci nakaženého pracovníka či dítěte. Měly by také v co největším možném rozsahu zachovávat homogenitu skupin a omezit slučování tříd či hromadné školní akce. Vyplývá to z návrhu podmínek pro provoz škol od září, který dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokud to počasí dovolí, tělocvik by se měl odehrávat na venkovních sportovištích. Omezit by se měl i pohyb cizích lidí v prostorách a školy by neměly pořádat např. besedy a divadelní představení. Kde budou muset děti a zaměstnanci školy nosit ochranu dýchacích cest, se bude podle materiálu řídit aktuálně platným opatřením ministerstva.

Pokud je ve škole někdo nakažen nebo je u něj podezření na nákazu, měl by být tento člověk v prostoru pro izolaci, kde bude až do odchodu domů nebo do doby, než si jej převezme rodič.

Tento prostor by měl být větratelný a ideálně vybavený umyvadlem s tekoucí teplou vodou, mýdlem a dezinfekcí. Člověk, který o nemocného bude pečovat, musí mít ochranu dýchacích cest, rukavice a případně další ochranné prostředky.

Ředitel zajistil očkování celému gymnáziu

Věda a školy

Pokud má škola vlastní ubytovací zařízení, měla by tam mít prostory pro případnou karanténu ubytovaných. V případě ubytování na vysokoškolských kolejích budou podle ministerstva platit podmínky jako pro ubytovací služby. Ubytovaní tedy budou muset prokázat bezinfekčnost očkováním, testem nebo proděláním nemoci.

Škola by měla omezit pohyb cizích lidí ve svých prostorách. „Nepořádat akce s účastí cizích osob či pořádané jinými subjekty typu besedy, divadelní představení atd.” píše se v dokumentu. Aktivity, které pořádají jiné organizace, mají být až po skončení provozu školy a po vyvětrání, úklidu a dezinfekci prostor.

Vláda schválila proplácení PCR testů ve školách

Domácí

Dalším požadavkem je co největší homogenita kolektivů. Má se omezit slučování tříd, jejich přesuny, střídání učeben, hromadné školní akce či sdílení pomůcek. Platí to i pro školní kluby a družiny.

Regulovat počty osob ve školních jídelnách

Měl by se také regulovat počet strávníků ve školních jídelnách. Úřad chce, aby se zrušil samoobslužný výdej, tedy odebírání příborů z hromadných zásobníků a používání samoobslužných bufetů pro nápoje, polévky či saláty.

Pokud to počasí umožní, doporučuje ministerstvo, aby se tělocvik odehrával venku.

Tam, kde mají pracovníci školy nepřetržitý provoz, měli by pracovat v oddělených směnách tak, aby se nepotkávali.

Lesní školky mohou od září zajišťovat jídlo pomocí pojízdných výdejen

Věda a školy

Jako základní minimum označuje úřad zajištění podmínek pro osobní a provozní hygienu. Děti a zaměstnanci škol by měli mít k dispozici tekoucí pitnou a teplou vodu, tekuté mýdlo v dávkovači, dezinfekci a nejlépe ručníky na jedno použití. Podle ministerstva je nutné zajistit úklid a dezinfekci všech prostor a ploch, především klik, madel, vypínačů, klávesnic, zábradlí, splachovadel a podobně.

Respirátory pro netestované a návrat zpěvu. Vojtěch nastínil, jak se od září bude učit

Domácí

Škola má zajistit i řádné větrání prostor nejlépe oknem, praní prádla při dostatečně vysokých teplotách a denní odstraňování odpadu.

Výběr článků

Načítám