Hlavní obsah

Firma provozující leteckou záchranku chce po poslanci omluvu a 10 miliónů

Aktualizováno

Společnost DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu, podá trestní oznámení a žalobu na poslance VV Jiřího Štětinu kvůli poškození dobrého jména. Ten opakovaně označil provoz záchranky za předražený. Společnost chce vedle omluvy i desetimiliónovou kompenzaci, uvedl v pátek její mluvčí Tomáš Zdechovský. Poslance prý postup společnosti nepřekvapuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec VV Jiří Štětina

Článek

Kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provoz letecké záchranky stíhá policie exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Podle protikorupční policie jsou služby dvou soukromých provozovatelů DSA a Alfa Helicopter dvojnásobně dražší, než kdyby záchrannou službu zajišťovaly státní subjekty. [celá zpráva]

Poslanec a lékař Štětina, který dříve vedl územní středisko záchranářů v Hradci Králové, podal loni kvůli údajně předražené letecké záchrance trestní oznámení. Tvrdí, že na situaci marně upozorňoval politiky už v minulosti.

„To (žaloba a trestní oznámení) mě vůbec nepřekvapuje. Již v minulosti jsem byl označován za škůdce zdravotnictví a že jsem urážel i poslance. Kde nejsou argumenty odborné a věcné, nastupuje vyhrožování a demagogie. Na to už jsem zvyklý více než 15 let. Tedy s chutí do toho!!" napsal Štětina v SMS.

Štětina se nám mstí, tvrdí DSA

„To, co pan poslanec Štětina uváděl v médiích, bereme z jeho strany jako osobní mstu. Vedle žaloby na něj podáme také trestní oznámení, a to pravděpodobně pro podezření ze spáchání pomluvy, ale možná i dalších trestných činů,“ uvedl Zdechovský. Vysouzené peníze by DSA podle něj věnovala na charitativní účely.

Štětina mimo jiné prohlásil, že systém je „zrůdný“ v tom, že dvě soukromé firmy mají garantováno už jenom to, že vrtulník přistaví, a když vrtulník nelétá, mají 137 tisíc korun za den.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího účtuje DSA ministerstvu zdravotnictví za přímé náklady na letovou hodinu, které zahrnují cenu paliva a nutné údržby, zhruba 18 tisíc korun. Vrtulníky DSA zasahují v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám