Hlavní obsah

Filip: Pavel Rychetský by měl odstoupit

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjádření předsedy Ústavního soudu (ÚS) Pavla Rychetského, který se otevřeně pozastavil nad tím, že předsedou vlády může být vzhledem ke své minulosti Andrej Babiš (ANO), nadzvedlo šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Ten ve středu v komentáři pro deník Právo Rychetského vyzval, aby urychleně odstoupil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Šéf ÚS si měl podle Filipa ocenění Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, které obdržel v říjnu od prezidenta Miloše Zemana, vyložit jako výzvu k odchodu. To se nestalo a Rychetský toto údajné očekávání nesplnil.

„Ale prezidentův signál bohužel přišel v době, kdy už ubývající rozumové schopnosti pana předsedy nestačily na vyhodnocení situace, kdy míra ztráty soudnosti a sebereflexe Pavla Rychetského překročila únosnou mez,” osočil Filip předsedu Ústavního osudu, jehož výroky o „ústavních činitelích” označil za hloupé. Stejně se jej dotkla i Rychetského slova na adresu komunistů.

Nečekal jsem, že v čele vlády může být někdo takový, opřel se Rychetský do Babiše

Domácí

Předseda Ústavního soudu podle Filipa zkompromitoval svou dosavadní činnost, ale i instituci, v jejímž čele stojí. Rychetský by si měl podle končícího šéfa komunistické partaje uvědomit, co napáchal, a měl by odejít z čela ÚS.

Vojtěch Filip: Pavel Rychetský by měl odstoupit
Když letos u příležitosti státního svátku 28. října prezident Zeman udělil předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, evidentně dal najevo, že je informován, a současně vsadil na to, že u pana Rychetského jsou zachovány alespoň zbytky soudnosti, rozumu a slušnosti a že je schopen správně si vyložit, o co tu běží.Ten, kdo se alespoň trochu orientuje v nejvyšších patrech naší politiky, kde se mnohdy jedná jen o jemné symbolické náznaky, dobře věděl, že Rychetskému dal prezident jasně najevo, že nastal čas. Prezident naprosto správně vyhodnotil jasné signály o ztrátě schopností předsedy Ústavního soudu ČR zvládat náročnou funkci a o nebezpečí, že se osobně znemožní a zkompromituje i „svůj úřad“.Pavel Rychetský však už bohužel nebyl v situaci, že by se mu podařilo jemný náznak Hradu správně vyhodnotit. Nesplnil očekávání, že sám abdikuje, přijme poděkování a především že uvolní funkci schopnějším – a vše bude alespoň touto formou uvedeno do stavu, jak má být, jak se sluší a patří.Není přece ostuda, když ústavnímu soudci s věkem dojdou síly.Ale prezidentův signál bohužel přišel v době, kdy už ubývající rozumové schopnosti pana předsedy nestačily na vyhodnocení situace, kdy míra ztráty soudnosti a sebereflexe Pavla Rychetského překročila únosnou mez. Bohužel to potvrdil svými nedávnými hloupými výroky o ústavních činitelích a nenávistnými slovy na adresu komunistické strany, které by neprošly ani mladičkému, nezkušenému asistentu okresního soudce.Takto zkompromitoval Rychetský nejen sebe a svoji dosavadní práci, ale především instituci, v jejímž čele stojí.Teď už nezbývá než čekat, že možná ještě bude mít to štěstí, že snad bude mít světlou chvilku, v níž si uvědomí, co napáchal, a urychleně odstoupí z funkce předsedy Ústavního soudu České republiky.
komentář vyšel v Právu 2. prosince

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám