Hlavní obsah

Fiala: ČR nepřestane Ukrajině pomáhat

Praha

Česká republika nepřestane Ukrajině pomáhat kvůli přátelství i vlastní morálce. Ve čtvrtek to na bezpečnostní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ na Pražském hradě prohlásil šéf vlády Petr Fiala (ODS).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vystoupil na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost.

Článek

„Musíme se postarat o ženy, děti, rodiče těch mužů, kteří dnes na Ukrajině bojují. Mluvím o uprchlících – neutíkají za lepším životem, ale proto, aby si ten život zachránili. Tohle musíme mít na paměti,“ řekl Fiala.

Ministerský předseda některá uprchlická centra v ČR také v posledních dnech navštívil. „V očích Ukrajinců jsem kromě strachu o svou zemi a blízké viděl také úlevu a vděčnost za to, že se o ně staráme,“ popsal.

„Pomáhat nepřestaneme. ČR pomáhat Ukrajině nepřestane. Ukládá nám to nejen naše přátelství s Ukrajinci a Ukrajinou, ale hlavně naše vlastní svědomí a morálka,“ dodal premiér.

Ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny jednají

Válka na Ukrajině

Ruský prezident Vladimír Putin se podle něj rozhodl vyhlásit válku nejen Ukrajině, ale i celé Evropě. „Zatímco na Ukrajinu vyjel v tancích, tak na Evropu cílí už řadu let kybernetickými a dezinformačními útoky, ale také tím, že vyvolal pohyb milionů lidí, kteří utíkají před válkou,“ uvedl a ve výčtu pokračoval s tím, že politika Kremlu vedla také k růstu energií, jenž má dopady pro českou ekonomiku.

Na bezpečnostní konferenci na Pražském hradě se ve čtvrtek diskutuje jak o válečném konfliktu na Ukrajině, tak o měnícím se strategickém prostředí v Evropě. Řečníci se věnují i nové strategické koncepci NATO.

Zeman: Invaze na Ukrajinu je jako 11. září či začátek druhé světové války

Válka na Ukrajině

Konferenci nejprve zahájila zdravice prezidenta Miloše Zemana, kterou přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Lipavský: Ruské tanky do ČR již nepřijedou

Mezi prvními poté vystoupil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Rusko se kvůli prezidentu Vladimiru Putinovi definitivně vyloučilo z rodiny civilizovaných národů a zasadilo těžkou ránu mezinárodnímu řádu.

Dále uvedl, že věří, že do Prahy již nikdy nepřijedou ruské tanky. „Zhoubný je i ruský vliv, proti kterému je třeba celospolečenský přístup,“ prohlásil šéf diplomacie.

Jediným bodem k diskuzi je ruská kapitulace, řekla ukrajinská vicepremiérka

Válka na Ukrajině

V následujících panelech budou diskutovat odborníci o novém strategickém prostředí nebo třeba o obranném průmyslu. Konferenci zakončí debata zástupců sněmovních stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám