Hlavní obsah

Fiala chce do obnovy Ukrajiny zapojit české firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) se chce zasadit o to, aby se české firmy podílely na poválečné obnově Ukrajiny, Fiala to v pondělí uvedl před odletem na konferenci ve Švýcarsku, kde by měli Ukrajinci spolu s evropskými lídry nastínit priority rekonstrukce válkou poničené země, kterou bezdůvodně napadlo sousední Rusko.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Musíme se již připravovat na poválečnou obnovu,” konstatoval Fiala, podle něhož je pro Českou republiku důležité, aby měla šanci se podílet na rekonstrukci Ukrajiny.

„Bude to i příležitost pro české firmy i další subjekty. Budeme dělat všechno pro to, aby české firmy byly do toho zapojeny,” řekl Fiala.

Fiala zdůraznil, že na poválečné obnově budou muset spolupracovat všichni velcí světoví hráči. Z pozice premiéra předsednické země EU poznamenal, že je klíčové, aby EU a ČR hrály zásadní roli.

Nesmí jít o další zapomenutou válku, říká šéfka Evropského parlamentu

Evropa

„Až skončí válka, musíme být připraveni, abychom mohli začít pomáhat, dodal Fiala.

ČR patří mezi země, jež Ukrajině ochotně poskytují humanitární i vojenskou pomoc. Útočiště v Česku našly statisíce lidí, kteří před válkou uprchli.

Fiala avizoval, že se na konferenci v Luganu setká s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám