Hlavní obsah

Fenka Amy našla štěstí u vážně nemocné dívky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvířata zabavovaná kvůli jejich týrání a neschopnosti majitelů se o ně řádně starat, to bývají smutné případy. Někdy se však zlé v dobré obrátí. Takový je i příběh křížence, fenky Amy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprvu skončila ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a ve smluvním útulku. Štěstí záhy našla v rodině vážně nemocné holčičky.

„Přinesla nám domů radost po náročné léčbě dcery, která je po transplantaci kostní dřeně. Ještě nemůže do školy, do uzavřených prostor, ale chodí každý týden s Amy do psí školky, která je venku. Fenka ji rozptýlí a díky ní není doma sama v době, kdy jsme s manželem v práci,“ napsala úřadu paní Jaroslava z Prahy. Doplnila, že pejska vozí i za babičkou na vozíku.

Nový domov 252 zvířatům

„Měli jsme pět pejsků a Amy je první kříženec a musím říct, že je opravdu chytrá a celkem se nám daří ji naučit chodit na volno, přiběhne na zavolání. Moc ráda se k někomu tiskne a každý večer ji mám já nebo dcera na klíně, když se díváme na televizi,“ uvedla paní.

Pes sežral kámen, zachránil si tak život

Koktejl

„Takových milých dopisů moc nechodí, ale jsou povzbuzením. Když nám zvíře propadne, zajišťujeme mu zpravidla umístění v našich smluvních útulcích, kde je mu poskytována strava a veterinární péče, případně resocializace. Ve spolupráci s útulky pak hledáme co nejdříve nové majitele. Velmi se osvědčily sociální sítě,“ sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Úřad loni našel nový domov 252 zvířatům, o které se stát musel postarat. Šlo o 57 koček a 195 psů, kteří byli předáni novým majitelům. ÚZSVM spolupracuje s řadou útulků a záchranných stanic po celé zemi. Musí se starat o zvířata, která jsou zajištěná v trestních řízeních, propadlá nebo zabraná ve správním řízení z důvodu týrání nebo, spíše výjimečně, i získaná z odúmrti.

Minulý rok do jeho správy „spadlo“ 341 zvířat, z toho nejvíce psů (264), koček (58) a osmnáct koní a jedna koza. Péče o ně stála stát 2,2 milionu korun.

ÚZSVM získává peníze například z dražeb nemovitostí, které jiné úřady nechtějí, anebo propadnou od lidí bez dědiců.

Fenku huskyho opustil majitel kvůli divným očím. Po dvou letech konečně našla nového

Koktejl

Hned v letošním lednu přibylo do správy úřadu stádo 46 koz a čtyři kladrubští koně. Vše od jedné chovatelky, která takovou starost nezvládla.

„V minulosti ÚZSVM připadli také hroznýš, sklípkan, činčila, agamy, želvy, morčata, kočky, králíci, slepice, kohouti, kachny, krávy. Nejobtížnější byly případy 87 koní a sto čivav na Plzeňsku,“ uzavřel Ležatka.

Aktuálně je připraveno k předání novým majitelům 23 psů a tři koně. Popis a fotografie jsou na stránkách www.nabidkamajetku.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám