Hlavní obsah

Evropa nám dala za pravdu, řekl Sobotka k návrhu na uzavření balkánské trasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavření balkánské trasy pro nelegální migranty, které je jedním z bodů pondělního summitu Evropské unie a Turecka, je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dokladem toho, že Unie dala za pravdu státům visegrádské čtyřky (V4). Podle Sobotky je tento krok podmínkou toho, aby Evropa dostala situaci pod kontrolu.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka při příchodu na summit EU a Turecka

Článek

"Jsem velice rád, že přímo v návrzích závěrů dnešního setkání hlav států EU je věta, která říká, že se uzavírá balkánská trasa pro nelegální migraci," uvedl Sobotka při příchodu na jednání. Dodal, že o uzavření balkánské trasy mluví již delší dobu státy visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko. "Závěry, tak jak jsou v tuto chvíli připraveny, odrážejí to, co už několik měsíců říkají země visegrádské čtyřky," dodal premiér.

Právě debata o uzavření cesty přes Balkán bude podle Sobotky jedním z konfliktních bodů summitu. Český premiér nicméně tento krok považuje za důležitý. "Je to nezbytná podmínka, aby Evropská unie dostala situaci pod kontrolu," míní předseda české vlády.

Sobotka zároveň připustil, že uzavřením balkánské trasy se zvýší tlak na Řecko. Evropská unie tak musí být připravena Řekům pomoct jak personálně, tak finančně. Koncentrace uprchlíků v Řecku by také měla zrychlit plné spuštění relokací uprchlíků podle kvót, na nichž se členské země dohodly minulý rok.

Dohodu o kvótách plníme

Česká republika se zavázala přijmout skoro 1600 lidí. Momentálně se připravuje přesun dvaceti lidí z Řecka a deseti z Itálie. Sobotka v pondělí zopakoval, že Česko dohodu splní, ačkoliv s mechanismem kvót dlouhodobě nesouhlasí.

"Respektujeme to, co je dohodnuto v rámci EU, ale nechceme navyšovat tyto závazky," podotkl. Premiér také vyloučil, že by se Česko připojilo k zemím, které uvažují o relokacích uprchlíků z Turecka. "Nepodporujeme relokace z Turecka, protože to by byla další pobídka pro to, aby se uprchlíci snažili přicházet do Turecka," míní Sobotka.

Turci by měli spolupracovat s NATO

Evropští lídři s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu si podle Sobotky musejí vyjasnit vzájemné pozice a potvrdit, že budou plnit akční plán, na němž se shodli loni v listopadu. Ten předpokládá, že Turecko zajistí snížení počtu běženců, kteří připlouvají do Řecka přes Egejské moře. Ankara podle Sobotky také musí začít přijímat zpět ekonomické migranty, kteří v Evropě nemají právo na azyl. Těch je podle Sobotkova vyjádření v letošním proudu migrantů až polovina.

Český premiér také zmínil, že Turci zatím plně nespolupracují s námořní misí NATO, která má pomoct v boji proti pašerákům lidí. "Doufám, že turecký premiér dnes vyšle pozitivní signál a operace NATO bude moct běžet bez problémů," řekl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám