Hlavní obsah

Epopej se vrátila do Moravského Krumlova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov
Aktualizováno

Slovanská epopej se ve čtvrtek vrátila do Moravského Krumlova. Kolem páté hodiny odpoledne přijel kamion s poslední částí obrazů Alfonse Muchy. Předchozí dorazily v úterý a ve středu. Kdy lidé obrazy uvidí, není zatím jasné.

Do Moravského Krumlova přivezli část Slovanské epopejeVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Krajské zastupitelstvo ve čtvrtek projednalo dodatek ke smlouvě, kterou kraj poskytl na úpravy moravskokrumlovského zámku deset milionů korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kamion přivezl poslední část Slovanské epopeje do zámku v Moravském Krumlově

Starosta Tomáš třetina (TOP 09) nechtěl okolnosti transportu blíže komentovat. „Je to z bezpečnostních důvodů, nemůžu nic konkrétního sdělit. Dohodly jsme se tak obě strany,“ uvedl starosta s tím, že ani není oprávněn blíže informovat o transportu, který zajišťuje vlastník pláten.

Muchova vnučka je proti zápůjčce, Slovanská epopej má podle ní patřit Praze

Domácí

Konkrétní termín premiéry obnovené výstavy epopeje v Moravském Krumlově zatím Třetina neuvedl. „Plátna budou potřebovat nějaký čas na napnutí v rámech, aklimatizaci a podobně. Předpokládám, že snad za tři týdny bude možné je ukázat veřejnosti: Je to ale předpoklad, neberte to za hotovou věc,“ zdůraznil. Za jisté naopak považuje datum 10. září, kdy chtějí epopej v moravskokrumlovské expozici oficiálně představit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kamion přivezl poslední část Slovanské epopeje do zámku v Moravském Krumlově

Plátna se na jih Moravy vrací po deseti letech. Smlouva s hlavním městem pak praví, že zámek, kde plátna lidé obdivovali od roku 1963, bude pro velkoformátová díla Alfonse Muchy domovem dalších pět let. „Mám z toho obrovskou radost. Celé to úsilí mělo význam. Splnili jsme všechny požadavky a vytvořili pro epopej důstojné prostředí,“ řekl Třetina.

Pět pláten opustilo Moravský Krumlov za notně dramatických okolností v únoru 2011. Další město vystavovalo na zámku do konce října téhož roku a 10. listopadu 2011 do Prahy dorazilo posledních pět pláten epopeje. Praha je v dalších letech vystavovala sama, poslala je i do světa. Nakonec obrazy skončily v depozitáři. Moravskokrumlovským se sázkou na klidné jednání podařilo dospět k dohodě s pražským magistrátem a červnová rozhodnutí zastupitelstev obou měst, která definitivně schválila smlouvu o zápůjčce, byla posledním bodem na cestě k návratu pláten.

Krumlov už je pro epopej připraven

Domácí

„Nebyla to cesta jednoduchá,“ rekapituluje starosta Třetina. Připomněl, že museli vložit nemalé prostředky do úprav zámeckých prostor, aby splnili požadavky pro vystavení pláten. Opravené prostory ale splňují nejpřísnější kritéria, vyžadující pro vystavení pláten zadanou teplotu, vlhkost a další parametry. Úpravy zámku stály 58 milionů korun. Z toho 43 milionů pokryl stát, deset milionů dal kraj a zbytek město.

Po návratu do metropole má být cyklus obrazů na pětadvacet let umístěn v budově Savarinu na Václavském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám