Hlavní obsah

Krumlov už je pro epopej připraven

Právo, Milan Vojtek

Poslední formality zbývají do vydání kolaudačních rozhodnutí pro prostory zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku. Oprava prostor pro umístění Slovanské epopeje, díla malíře Alfonse Muchy, dopadne podle představitelů města na výbornou. Přesto tomuto městu řada lidí epopej nepřeje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Opravené prostory moravskokrumlovského zámku nedlouho před zahájením kolaudace.

Článek

„Kolaudace je jedna věc, kterou musíme udělat. Druhou je správný chod systému, jenž uvnitř zámku zajistí optimální klima pro vystavení epopeje. I tam jsme se hodně posunuli,“ řekl Právu starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Můžu prohlásit, že velkolepému dílu jsme přichystali důstojné, bezpečné a kvalitní zázemí
Tomáš Třetina, starosta

Prostory určené pro plátna jsou temperované na předepsanou teplotu, odborníci dolaďují požadované parametry vlhkosti a Moravskokrumlovští nepochybují o dobrém výsledku.

Zámek po opravě splňuje všechna nekompromisní pravidla Mezinárodní rady muzeí (ICOM). Všechny změny byly pod přísným dohledem pracovníků Galerie hlavního města Prahy, aby se Moravský Krumlov zase na čas znovu stal domovem pláten. „Můžu s jistotou a klidem prohlásit, že velkolepému dílu slavného Alfonse Muchy jsme přichystali důstojné, bezpečné a ve všech ohledech kvalitní zázemí. I když to pořád někteří odmítají uznat,“ řekl Třetina.

Slovanská epopej dostane dárek. Nový domov na zámku

Cestování

Starostovi vadí, že navzdory odvedené práci čelí opakovanému zpochybňování zámku jako vhodného místa pro vystavení epopeje. „Naposledy se ke Krumlovu vyjádřila na stránkách Práva Jarmila Mucha Plocková. Nesouhlasí s přesunem epopeje do Moravského Krumlova, do rodného kraje Alfonse Muchy, kde jsme plátna už jednou zachránili před zničením. Mrzí mě to, protože nám díky těmto debatám uniká to podstatné – Muchovo dílo nebude ležet v depozitáři. Bude vystaveno v moderním, bezpečném výstavním prostoru, kde k němu budeme mít přístup my všichni,“ řekl Třetina.

Dřív návrat do Prahy nechtěla

Přitom sama Muchova vnučka před třinácti lety bránila odvozu pláten do Prahy a na jednom zpravodajském serveru je dodnes text, že si přeje, aby se velká plátna od jejího dědečka v nejbližších měsících nestěhovala z Moravského Krumlova do Prahy. „Leží mi to na srdci jako kámen, chci iniciovat založení sdružení na záchranu díla,“ tvrdila tehdy.

Muchova vnučka je proti zápůjčce, Slovanská epopej má podle ní patřit Praze

Domácí

„Pokud nám někdo pořád nevěří, že jsme na epopej připraveni, ať se přijede přesvědčit na vlastní oči. Ale je únavné pořád vyvracet totéž,“ řekl starosta. V minulosti se ve vysílání celoplošné soukromé televize objevil šot, v němž jako vchod do zámku, usilujícího o návrat epopeje, ukázali vrata do nevyužívaných prostor v suterénu.

„Mrzí nás, že musíme věnovat čas vyvracení podobných nesmyslů,“ dodal starosta. Dívá se ale k cíli, ke stěhování pláten a otevření výstavy. Tento týden jej čeká schůzka se zastupiteli města i pražské galerie.

Reklama

Výběr článků

Načítám