Hlavní obsah

Dva týdny příprav a za vteřinu je hotovo. Podívejte se, jak probíhá odstřelování v kamenolomu

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ševětín

Až dva týdny trvá příprava jednoho odstřelu v kamenolomu, aby během jedné sekundy, kdy nastane výbuch, šly desetitisíce tun kamene k zemi. Jak takový odstřel probíhá, jsme s kamerou Novinek natáčeli v kamenolomu u jihočeského Ševětína.

Dva týdny příprav a za vteřinu je hotovo. Podívejte se jak probíhá odstřelování v kamenolomuVideo: Novinky

 
Článek

Při odstřelování přibližně 31 000 tun kamene byla potřeba 6,8 tuny průmyslových trhavin a 66 rozbušek a počinových náložek. I když zažehnutí výbuchu trvá jednu vteřinu, stojí za ním přibližně dva týdny příprav.

„Odstřel se začne připravovat geodetickým zaměřením lomové stěny, kterou chcete odstřelit. Následuje vypracování projektu, což trvá den až dva. Pak vrtací souprava navrtá stěnu, to trvá zhruba týden. My si potom spočítáme potřebnou nálož a přichystáme věci. Za zhruba 3 až 4 hodiny to nabijeme a pak za jednu vteřinu zmáčknutí je to všechno hotové,” vysvětlil technický vedoucí odstřelu Martin Strejc.

Zdroj stavebního materiálu i pitné vody. Pískovna Křenek z ptačí perspektivy

Domácí

Zkušený pracovník dodal, že s přibývajícími roky u něj strach nepolevuje, spíše naopak. „U svého prvního odstřelu jsem se míň bál, u toho posledního se bojím víc a víc, protože vím, co to může udělat,” dodal. Naštěstí nejen pro něj, za dvacet dva let, po které se trhacím pracím v kamenolomech věnuje, nepřišel k žádnému úrazu. Souvisí to i s rozvojem a zpřísněním bezpečnostních předpisů za tuto dobu. Martin Strejc tak má za sebou už více než jedenáct set bezpečných odstřelů.

Těžba kamene v okolí Ševětína probíhala už v 19. století, kdy se zdejší kámen využíval pro výstavbu císařsko-královské státní dráhy. Současný lom byl otevřen v roce 1978 a patří k nejvýznamnějším v oblasti jižních Čech.

Foto: Novinky

Clonový odstřel probíhá v Ševětíně dvakrát do měsíce.

„Kámen, který se zde těží, je granodiorit, což je pevná metamorfovaná žula, takže je vhodný do všech použití ve stavebnictví. Například je z něho postavena dálnice D3 od Veselí nad Lužnicí až po obchvat Českých Budějovic a zároveň i úsek IV. železničního koridoru, který vede od Ševětína dolů k Budějovicím,” uvedl Pavel Fučík, výkonný ředitel firmy Kámen a písek Český Krumlov, která kamenolom u Ševětína provozuje.

Ještě dalších deset až patnáct let

Cena odstřelu se odvíjí od počtu tun, odstřel 30 tisíc tun kamene tak podle Fučíka vyjde přibližně na milion korun. I tak se těžba vyplatí, odhaduje, že ve zdejším lomu by těžba měla pokračovat v závislosti na poptávce dalších deset až patnáct let.

„Samozřejmě by se dalo těžit ještě dále, protože by se kamenolom dále zahluboval, ale dohodli jsme se s vedením městyse, že bychom těžbu tady po patnácti letech ukončili, místo zrekultivovali a otevřeli nový lom, který je od centra Ševětína vzdálenější,” doplnil.

V rekultivovaném lomu, jehož rozloha činí 11 hektarů, by měl v budoucnu vzniknout volnočasový areál, kde by se mělo najít místo pro dětské hřiště, minigolf, jezírko, vyhlídku, sáňkařské dráhy i bike park.

Letecké záběry: Z měsíční krajiny na Mostecku je po letech přírodní památka

Domácí

Rozšíření těžby v novém lomu vzdálenějším od centra Ševětína je pak podle jihočeské společnosti Kámen a písek klíčové pro zajištění surovinové soběstačnosti regionu. „Nový lom se nachází dále od centra Ševětína a díky modernizaci technologické linky bude mít zásadně menší dopad na život v městysu než ten stávající,“ tvrdí mluvčí společnosti Petr Dušek.

O přesunu těžby budou obyvatelé Ševětína hlasovat na podzim v referendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám