Hlavní obsah

Důchodci v nemocnici o příspěvek 5000 korun nepřijdou

Právo, svj

Důchodci, kteří jsou v nemocnici upoutáni na lůžko a na rozdíl od důchodu v hotovosti teď dostali tzv. rouškovné poštovní poukázkou, která jim je ovšem vzhledem k jejich stavu k ničemu, se podle České správy sociálního zabezpečení nemusejí obávat, že mimořádný příspěvek od státu ve výši 5000 korun nedostanou.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Při hotovostní výplatě jednorázových příspěvků důchodcům v nemocnici, která poštovní poukázky nepřijímá, bude příslušná částka po uplynutí platnosti poukázky, která je 25 dnů, vrácena zpět ČSSZ. Po návratu z nemocnice mohou důchodci požádat ČSSZ o opětovnou výplatu na adresu svého bydliště,“ uvedla správa v tiskové zprávě poté, co Právo minulý týden upozornilo na problémy v nemocnicích, které poštovní poukázky s rouškovným pro hospitalizované pacienty nepřijímají.

Po návratu z nemocnice mohou důchodci požádat ČSSZ o opětovnou výplatu na adresu svého bydliště

Podle ČSSZ je možné se obrátit na pobočku pošty, případně na konkrétního doručovatele se žádostí o zajištění doručení poukázky s penězi až do místa bydliště. „A to zejména v případech, kdy je jim tímto způsobem již doručován i důchod. Předpokládáme, že takovýmto žádostem bude Českou poštou (ČP) v rámci jejích možností vyhověno,“ dodala správa.

Pošta peníze donese

I když to vedení ČP Právu nepotvrdilo, podle všeho to zafunguje. „Obrátila jsem se na poštu a ti mi slíbili, že mi přinesou příspěvek pro rodiče v hotovosti. Prý nemusí být ani do vlastních rukou,“ řekla včera Právu paní Adriana, dcera seniorů ležících v táborské nemocnici, jejichž sociální pracovnice jí minulý týden sdělila, že může pro ně přijímat pouze důchody, ne poukázky.

Senioři, kteří leží v nemocnici, 5000 Kč zřejmě nedostanou

Domácí

Stejné možnosti ohledně dohody s poštou platí podle ČSSZ pro výplaty jednorázových příspěvků důchodcům nemocným, nepohyblivým nebo v místech se špatnou dosažitelností pošty.

„Obdobné případy se stávají i u běžné výplaty důchodů, pokud je na adresu v hotovosti. Jestliže si důchodce prostředky nevyzvedne, protože je nečekaně v nemocnici, vrací se peníze zpět k ČSSZ. Nikdo ale o nic nepřijde, příspěvek nepropadá státu, ale vyplatí se znovu – po návratu z nemocnice stačí jen požádat o opětovnou výplatu na adresu svého bydliště,“ ujistil i Vladimír Dostálek z ministerstva práce a sociálních věcí, pod které ČSSZ spadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám