Hlavní obsah

Druhá dávka vakcíny od Pfizeru už za tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na druhou dávku vakcíny od Pfizer/BioNTech si lidé počkají už jen tři týdny. Interval mezi první a druhou dávkou se počínaje čtvrtkem zkracuje z 34 na 21 dnů. Začátkem týdne to schválila vláda. Změna se dotkne především těch, kteří se nově zaregistrují.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

„Chceme tím urychlit očkování druhou dávkou, aby lidé byli co nejdříve plně chráněni. Navíc při vstupu do služeb a na akce potřebujeme být alespoň 14 dní po druhé dávce. A pak už žádné testy,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

První naočkovaná těhotná porodila zdravou holčičku

Domácí

Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří už termín dostali anebo za sebou mají první dávku. S prosbou o zkrácení termínu na 21 až 23 dní si mohou zavolat na informační linku 1221 nebo přímo do očkovacího místa.

„Ale zda to bude reálně možné, vždy závisí na kapacitách daného místa,“ upozornila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

317 nových případů

Změna se týká pouze v Česku nejpoužívanější vakcíny od Pfizer/BioNTech. Ještě v polovině června u ní platilo, že si museli přijít očkovaní pro další dávku až po 42 dnech a postupně se interval krátil. Resort zdravotnictví k tomu přistoupil zejména kvůli obavám z šíření nakažlivější delta mutace.

Vojtěch: Když bude hůř, testy ve školách a firmách zůstanou

Domácí

Její rozmáhání se začíná ukazovat i na počtech nově nakažených. V úterý přibylo 317 nových případů, což je o víc než 200 více než před týdnem. Nejhůř je na tom Praha, střední Čechy a Plzeňsko. Minulé úterý byl ale svátek, a tak se tolik netestovalo. Vyšší je ovšem také podíl pozitivních testů.

Příznivé je však navzdory rostoucím číslům to, že počty v nemocnicích se výrazně nemění. Hospitalizováno je s covidem 30 lidí, dva ve vážném stavu.

Očkování malých dětí až koncem roku

Alfou a omegou je podle ministra Vojtěcha očkování. V případě nově se šířících mutací podle něj jedna dávka chrání jen ze 33 procent. Proto se zkrátil interval u Pfizeru a o něco dříve i u Moderny, u které se teď podává druhá dávka po 25 až 35 dnech. Nejdelší rozestup je u látky od společnosti AstraZeneca, trvá 84 až 91 dnů.

První dávku dostalo v Česku na 5,1 milionu zájemců a v nejbližších dnech překročí Česko hranici 4 milionů plně naočkovaných. Přibývají zejména čtyřicátníci a pětatřicátníci, kterým uplynula doba přeočkování. Ve srovnání s jinými unijními státy stojí Česko mírně pod průměrem EU.

Další očkovací místo bez registrace bude v obchodním centru na pražském Smíchově

Domácí

Zatímco počty nově registrovaných seniorů už dosáhly zhruba 80 procent a příliš se nemění, v posledních dnech přibývají registrovaní mezi dětmi od 12 do 15 let. Podle posledních údajů jich rodiče přihlásili přes 70 tisíc, což je zhruba 15 procent ze všech v této věkové skupině. Schváleny jsou zatím vakcíny jen pro dospělé, pouze u Pfizeru je možná aplikace i dětem od věku 12 let. Brzy by mohla být k dispozici i látka od Moderny, která čeká na schválení Evropskou lékovou agenturou.

Pro malé děti ale vakcína ještě několik měsíců nebude. „Vakcína pro děti mladší 12 let bude registrovaná. Podle informací, které mám, ale nebude k dispozici dřív než ke konci roku,“ řekl včera poslancům Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám