Hlavní obsah

Dostaňte nás ven! Středoškoláci přišli před Sněmovnu v županech a pyžamech

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Středoškoláci ve čtvrtek vyrazili protestovat proti zavření škol před Poslaneckou sněmovnu. Před budovu přišli v županech a pyžamech s heslem „Dostaňte nás ven“.

Happening s názvem: Nesmíme obětovat děti na Malostranském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Studenti osmiletého gymnázia Přírodní škola už nechtějí být doma a chtějí zpátky do školních lavic. Happening probíhá za dodržování všech platných opatření, nošení roušek, dodržování rozestupů. Na protest naváže v 11:00 on-line tisková konference zástupců studentů, učitelů a rodičů.

Foto: Novinky

Student před Sněmovnou

S nápadem přišli sami studenti. „To byl nápad našich studentů, našich dětí, my jsme je samozřejmě v tom plně podpořili, protože oni chtěli vyjádřit nějak vtipně a zároveň efektivně ten svůj názor, že už by rádi chtěli do školy nebo nějaký výlet s kamarády,“ popisuje studentskou iniciativu učitel gymnázia František Tichý.

Polská média stávkovala kvůli vládním plánům na dodatečnou daň

Evropa

Happening je spojen s peticí „Nesmíme obětovat děti“, která cílí na návrat do škol a naráží na problematické a nedostačující vzdělávání v distanční formě.

„To je symbol toho, že některé děti za ten rok ještě nevylezly z pyžama, samozřejmě nadneseně, protože ten den ztrácí nějaké svoje obrysy. Oni jsou vlastně pořád zavřený doma, pokud nejdou ven sami. My bychom rádi, aby si ta pyžama symbolicky svlékli, aby mohli ven, a nejen ven do školy a do tříd, ale aby mohli s těma školama třeba na výlet, na něco, kde to riziko není, a to je to jedno z důležitých poselství, že nechceme vrátit jenom děti do škol, ale chceme, aby ty děti se mohly sejít, ať ve skautu, na školním výletě, s kamarády, a být venku, třeba s rouškama, aby to bylo bezpečné,“ seznamuje s pozadím happeningu učitel Tichý.

Foto: Novinky

Nesmíme obětovat děti

Cílem je podepsat petici a apelovat na poslance, proto se také studenti sešli před Sněmovnou. „My jsme poslali mail všem poslancům, všem senátorům, řada z nich hezky odpověděla, a apelujeme na ně, aby ty požadavky nějakým způsobem zahrnuli třeba při dnešním jednání,“ shrnul Tichý.

Školy by mohly být zavřené i bez nouzového stavu, tvrdí ministerstvo

Domácí

Pobyt doma je pro studenty dlouhý a nepříjemný. „Už je to doma hrozný a už nás to nebaví a myslím si, že to má dost velkej vliv na psychické zdraví, že se nemůžeme vídat s kamarádama a jsme furt zavřený doma. Už se v té karanténě cítím docela špatně, už je to pro mě těžký,“ říká jedna ze studentek Julie Součková.

Studenti by už nejraději šli do školy. On-line výuka jim nevyhovuje. „Prostě se toho tolik nenaučí, nedá se to vysvětlit, je to jenom obrazovka a taky tam nejsou sociální vazby, skoro půl roku jsme neviděli kamarády,“ popsal nepříjemnosti on-line výuky student Šimon Petrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám