Hlavní obsah

Školy by mohly být zavřené i bez nouzového stavu, tvrdí ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I kdyby Sněmovna už neprodloužila nouzový stav, školy by zůstaly zřejmě zavřené i po 14. únoru, kdy by nouzový stav skončil. Nejspíš by ale musel přestat platit večerní zákaz vycházení a jiná plošná opatření omezující lidská práva a svobody.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Bez nouzového stavu by se vláda musela řídit zákonem o ochraně veřejného zdraví, a ten na omezení škol v případě pandemie pamatuje. „Uzavřít nebo omezit provoz škol je možné podle paragrafu 69 zákona o ochraně veřejného zdraví. Vždy je to ale nutné posuzovat případ od případu,“ řekl Právu expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

I ministerstvo školství předpokládá, že bez nouzového stavu by školy zůstaly zavřené. S částečným otevřením počítá nejdřív 1. března, a to ještě jen pro maturanty za podmínky, že se budou testovat.

Už při vypuknutí epidemie loni na jaře rozhodlo ministerstvo zdravotnictví o přechodu škol na výuku na dálku na základě zmíněného zákona.

Hamáček nevyloučil nouzový stav i proti vůli Sněmovny

Domácí

Právě Dostál podal loni na jaře žalobu, se kterou uspěl, a soud některá opatření, vydaná podle tohoto zákona, zrušil. Jednalo se zejména o omezení maloobchodu a omezení volného pohybu. Soud dal vládě několik dní na to, aby omezení vydala v zákonné formě jako krizová opatření.

„Ministerstvo zdravotnictví může vydat, jaká opatření chce, ale druhá otázka je, jak se na to budou dívat soudy. Ty budou posuzovat, jestli má k tomu resort vůbec kompetenci, a posléze i odůvodnění, tedy přiměřenost opatření vzhledem k cíli,“ řekl ve středu Právu Dostál. „Plošná, razantní opatření se zřejmě do zákona o ochraně veřejného zdraví nevejdou. Zákaz nočního vycházení by byl problém,“ řekl. V ČR nyní platí zákaz vycházení po 21. hodině.

Zpřísnit smí i kraje

Podle zákona o ochraně veřejného zdraví lze rovněž omezit cestování a dopravu mezi některými oblastmi či shromáždění a trhy. „Zákon je napsaný obecně, pro pandemie menšího rozsahu. Omezení trhů je výslovně možné, lze taky zakázat nakládání s potravinami. Některé pravomoci by mohly převzít krajské hygienické stanice, které mají v některých případech vyšší kompetence,“ řekl Dostál.

Co by znamenalo neprodloužení nouzového stavu

Domácí

Pokud nouzový stav skončí, měla by podle něj vláda zvážit, jestli nelze některé restrikce nahradit pouze doporučeními. „Případně může vyhlásit nouzový stav v užším rozsahu, jen pro několik oblastí opatření. Ne jako nyní, kdy si vláda řekla, že v nouzovém stavu může úplně cokoliv,“ uvedl právník.

Povinné roušky by mohly zůstat

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová se vyjádřila podobně: „Obecně by razantní opatření, která zasahují do lidských práv a svobod, zřejmě nešlo plošně nařídit. Nešlo by dále omezovat volný pohyb a problematické by bylo i nařízení v oblasti obchodu. Tam by zřejmě šlo omezit počty osob na metry čtvereční,“ řekla.

Podle ní mohou některá opatření nařídit i kraje. „Hejtmani mohou v rámci svých pravomocí vyhlásit stav nebezpečí a například nařídit pracovní povinnost,“ uvedla mluvčí resortu.

I bez nouzového stavu by stát mohl nařídit plošné nošení roušek. Právě toto opatření soud zrušil loni v listopadu, ale pouze kvůli nedostatečnému odůvodnění. Dal opět vládě několik dní na to, aby odůvodnění rozšířila.

Reklama

Výběr článků

Načítám