Hlavní obsah

"Dočasná" Fischerová vláda může zůstat až do června

Právo, Jiří Ovčáček

Úřednická vláda vedená premiérem Janem Fischerem nemusí nakonec být vůbec dočasná a překlenovací. Pokud by se nekonaly říjnové předčasné volby, mohl by Fischer se svými ministry vládnout dál a jeho sestava by tak řešila nejen rozpočet na příští rok, ale také dopady krize, které se příští rok očekávají.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání vlády.

Článek

Případný odklad předčasných voleb nebo jejich úplné zrušení znamenají prodloužení života úřednického Fischerova kabinetu. A to až o několik měsíců. Nejpozději do června 2010, kdy se měly konat řádné volby do Sněmovny.

V „podvládí“ by mezitím mezi sebou bojovaly jako o život politické strany. Především ČSSD a ODS. Ty by byly bez několikaměsíční účasti na vládnutí, na které si obě brousí zuby, a vybouřit by se mohly v podstatě jen v rozhádané Sněmovně. Pro politické strany by to mohlo znamenat i finanční vyčerpání extrémně prodlouženou kampaní.

Může vydržet déle i v případě voleb

Pokud by se předčasné volby přece jen nakonec konaly, třeba i později, a přinesly by volební pat mezi pravicí a levicí, což je jedna z možných variant volebního výsledku, Fischer by také mohl klidně vládnout ještě několik měsíců po volbách. Stejná varianta ovšem hrozí i v případě voleb řádných.

Ostatní politici by tento povolební čas využili k handrkování kolem sestavení nového kabinetu. Taková situace už nastala po volbách v roce 2006.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach počítá s tím, že Fischer bude vládnout i do prosince. To v případě, že volby vůbec budou. „Myslím, že nikdo nepočítá s tím, že na druhý den po volbách vznikne nějaká vláda. Normální předpoklad je, že tato vláda bude pravděpodobně do listopadu, do prosince, to není nic mimořádného. Nakonec v Rakousku sestavovali vládu po volbách asi půl roku a nikdo se z toho asi nezbláznil. Prostě vláda tady bude do té doby, než se sestaví nová. Jak to bude rychle, bude záležet na volebním výsledku a samozřejmě i na schopnosti vyjednávačů,“ sdělil Právu.

Šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) doufá, že se povolební situace roku 2006 nebude opakovat. „Ústava je jenom jedna a ta velí: než bude nová vláda, tak vládne ta stará. Pevně doufám, že se nebude kopírovat rok 2006, kdy, než se konstituovala Sněmovna, tak to trvalo skoro dva měsíce.“

Šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi by delší mandát Fischerovy vlády než dočasný v případě patu nevadil. „Určitě s tím problém KSČM nemá a já osobně také ne. Odbornost některých ministrů se jeví lepší než v případě politicky dosazených figur,“ sdělil Filip Právu.

Podle lídra KSČM je lepší úřednická vláda než velká koalice ČSSD s ODS.

„Otevřená velká koalice je možná nebezpečnější pro lidi než úřednická vláda,“ uvedl Filip, který často označuje Fischerův kabinet za „skrytou velkou koalici s fíkovým listem zelených“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám