Hlavní obsah

Dobrovolníci a správci parku zbavili Krkonoše tun odpadků

Tři tuny. Zhruba tolik odpadků sesbírali v průběhu pátku a soboty dobrovolníci a zaměstnanci správy Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) podél cest v rámci akce Čisté Krkonoše.

Foto: David Taneček, ČTK

Dobrovolníci sbírali po zimní sezoně odpadky v rámci akce Čisté Krkonoše.

Článek

„V okolí Pece se za oba dva dny podařilo sebrat téměř 400 kilogramů odpadu. Převažovaly igelitové sáčky, PET lahve, plechovky od piva, limonád, papírové kapesníky a novinkou jsou roušky a respirátory. Těch bylo opravdu hodně,” řekl v sobotu Ondřej Moštěk ze Správy KRNAP.

Sběrači vyrazili na trasy, které vytipovali strážci národního parku. Ve východních Krkonoších dobrovolníci čistili hory v oblasti Černého dolu, v okolí Pece pod Sněžkou, Albeřic nebo Stezky korunami stromů u Janských Lázní.

Akce byla v celých Krkonoších. Podél turistických cest na řadě míst hor se tak objevily černé plastové pytle plné odpadků, které strážci o víkendu svezou z hor dolů na skládky.

„Cílem akce bylo vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezoně,” řekl Jiří Cupák, který má ve Správě KRNAP na starosti organizování dobrovolnických aktivit.

Krkonošští pytláci decimují vzácné ptáky

Domácí

V pátek vyrazili do terénu pracovníci Správy KRNAP, v sobotu převažovali dobrovolníci z řad veřejnosti. Zhruba tři desítky dobrovolníků tak v sobotu ráno vyrazily do akce navzdory chladnému a deštivému počasí.

Podle zástupců národního parku se odpadky v přírodě rozkládají velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá v horských podmínkách až dva měsíce, obyčejný ohryzek 16 dní, igelitová taška 25 let, PET lahev sto let a skleněná láhev tisíce let nebo možná nikdy, uvedli zástupci Správy KRNAP.

Krkonošský národní park patří dlouhodobě mezi návštěvníky k nejzatíženějším národním parkům v Evropě. Hlavními turistickými cíli v Krkonoších jsou Sněžka, hřebeny pohoří a pramen Labe. KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám