Hlavní obsah

Dobrá zpráva. Nové testy ze slin jsou stejně spolehlivé jako ty z nosohltanu

Novinky, Dominika Jeřábková

Zkušební kolo testování na koronavirus ze slin, které probíhalo v pražské Nemocnici Na Bulovce, dopadlo nad očekávání. Testy firmy Diana Biotechnologies jsou podle jejího zakladatele Václava Navrátila spolehlivější, než ukazovaly prvotní studie.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Testování dopadlo lépe, než jsme čekali, a sice 90 % senzitivitu oproti klasickým testům, ale nakonec je zcela srovnatelná,“ sdělil Novinkám.

Blíží se příjemnější odběry? Bulovka zkouší testy ze slin, Blatný je nechce

Domácí

Navrátil k tomu již dříve uvedl, že pokud by se testování osvědčilo, je firma připravena začít obratem distribuovat testy, které by mohly stát řádově stovky korun, po celé republice. „Chtěli bychom začít do konce roku zavážet a následně se to snad rychle rozšíří,“ sliboval Navrátil.

Vedle Nemocnice Na Bulovce proběhlo zkušební testování podle jeho slov ještě v jednom zařízení, které však nechtěl blíže specifikovat.

Doplnil, že podrobnější informace o výsledcích z obou odběrových míst připravují, známy by podle něj měly být v průběhu tohoto týdne.

Polní nemocnice už není potřeba, ale ministr se zrušení brání

Domácí

Testování Na Bulovce probíhalo od 13. do 26. listopadu. Mluvčí nemocnice Mirka Kátriková Novinkám potvrdila, že firma Diana Biotechnologies oslovila zařízení s žádostí o získáním dat pro výzkumnou studii, která by pomohla určit, zda sliny mohou být alternativou k často nepříjemnému stěru z nosohltanu.

„Jednalo se pouze o poskytnutí možnosti samostatného odběru slin u pacientů, kteří se dostavili na naše odběrné místo k provedení testu PCR na Covid-19. Diana Biotechnologies si zpracovala výsledky a na základě jejich vyhodnocení se uvidí, zda s touto firmou bude naše nemocnice v budoucnu dále spolupracovat,“ uvedla Kátriková.

Reklama

Výběr článků

Načítám