Hlavní obsah

Do soboty bude pršet, pak se oteplí

Novinky, fia

Do Česka bude v následujících dnech proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Do soboty bude ještě hodně pršet, od neděle ale srážky ustanou a při denním vyjasnění porostou teploty až k 16 stupňům, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.10.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po pátečním přechodu teplé fronty bude do Česka proudit teplý vzduch od jihozápadu, toto proudění se ale bude měnit v polovině příštího pracovního týdne na chladnější vzduch od severozápadu,“ uvedla Honsová.

„V sobotu ještě bude převládat velká oblačnost s přeháňkami nebo deštěm, neděle bude beze srážek a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až na 14 stupních. Zpočátku příštího týdne dokonce naměříme 16 stupňů. Takto teplý začátek listopadu přinesl i rok 2018,“ připomněla meteoroložka.

Ve čtvrtek bude Česko pod vlivem tlakové níže, která vznikla z hurikánu Epsilon a nad Evropou se rozpadla do několika jader. Na obloze bude panovat oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Místy se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12 stupňů, na jihovýchodě se oteplí až na 14 stupňů.

Pátek přinese oblačno až zataženo a déšť nebo přeháňky. Noční teploty poklesnou na 7 až 3 stupně, přes den bude 9 až 13 stupňů.

V sobotu bude pokračovat počasí s oblačnou až zataženou oblohou s deštěm nebo přeháňkami. Místy se opět budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, denní maxima dosáhnou 10 až 14 stupňů.

Sobota bude posledním říjnovým dnem, na který také připadá oslava hydrologického silvestra, tzv. hysil. „Končí totiž hydrologický rok. Důvod je jednoduchý – v našich zeměpisných podmínkách se na horách může začít vytvářet sněhová pokrývka již v průběhu listopadu a může přetrvat až do jarního tání. To by hydrologům komplikovalo spočítat, kolik vody v daném roce spadlo a kolik odteklo, proto si konec roku posunuli. Jednatřicátý říjen je tedy hydrologický Silvestr a první listopad je hydrologický Nový rok,“ vysvětlila Honsová.

Od neděle na pár dní beze srážek

Neděle už by měla být beze srážek, obloha bude oblačná až polojasná. Místy ale budou přetrvávat mlhy nebo nízká oblačnost. V noci se ochladí na 6 až 2 stupně, denní teploty zůstanou mezi 10 až 14 stupni.

Pondělní ráno přinese teploty mezi 8 až 4 stupni, ovšem při vyjasnění rtuť teploměru klesne na nulu. Přes den bude oblačno až polojasno, místy opět s mlhami nebo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 12 až 16 stupňů, při mlze zůstanou jen kolem 10.

V úterý bude panovat totožné počasí jako v pondělí, tedy oblačno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty 8 až 4 stupňů, při vyjasnění nula. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů, při mlze kolem 10.

Ve středu začne oblačnosti přibývat na oblačno až zataženo, přidá se déšť nebo přeháňky. Díky tomu by ale po ránu nemělo mrznout, noční teploty klesnou na 8 až 4 stupně. Přes den dosáhnou teploty na 10 až 14 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám