Hlavní obsah

Do obchodu jen jeden člen domácnosti, navrhuje ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní sociální demokraté budou prosazovat přísný zákaz pohybu na tři týdny. Navrhují například, aby na nákup mohl pouze jeden člen domácnosti. Nebrání se ani uzavření průmyslu. Novinky o tom informovalo tiskové oddělení ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve Sněmovně.

Článek

„Teď musíme výrazně zpřísnit opatření, jinak nám definitivně zkolabují nemocnice. Platit tisíci ztracenými lidskými životy kvůli vlastnímu pohodlí, to je moc vysoká cena,“ tvrdí sociální demokraté.

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Domácí

Jejich ministři tak budou na jednání kabinetu prosazovat, aby vláda učinila odvážná a účinná opatření. „Nemůžeme si už dovolit další polovičatý systém změn, ve kterém se část lidí bude ztrácet, zatímco další část bude hledat skulinky, jak opatření obejít,“ dodávají.

Konkrétně navrhují radikálně omezit pohyb. Platit mělo pouze minimum výjimek, na nákup by mohl smět například pouze jeden člen domácnosti. Povoleny by byly i nezbytné cesty za lékařem.

Sociální demokraté se nebrání ani uzavření průmyslu, pokud bude shoda na tom, že to pomůže výrazně omezit počet kontaktů mezi lidmi.

Bude to drahé, víme

„Víme, že to bude drahé. Ale polovičatá opatření budou nakonec ještě dražší. A to zdaleka nejen finančně,“ vysvětlují.

Dvě roušky přes sebe už od pondělí nebudou stačit

Domácí

Epidemie v Česku se totiž v posledních dnech i přes přísná epidemiologická opatření zhoršuje, což by mohlo vést v následujících týdnech ke kolapsu ve zdravotnictví.

Vláda tak již od středy debatuje o zpřísnění opatření, ve hře je například omezení pohybu mezi kraji či uzavření škol a školek. Tvrdší pravidla by měla platit podle čtvrtečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) také v obchodech.

ON-LINE: Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

Finální opatření ale vláda představí až poté, co bude jasné, jak Sněmovna na páteční schůzi rozhodne o nouzovém stavu, který nyní končí v sobotu 27. února. Bez něj se totiž podle kabinetu nedají opatření vyhlásit.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby na nákup chodil jen jeden člen domácnosti?
Ano
35,2 %
Ne
64,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10547 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám