Hlavní obsah

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ačkoliv vláda mimořádným opatřením od úterního večera zakázala všechny akce s návštěvností nad 100 lidí, přece jen se nejedná o všechna místa, kde se více než 100 lidí v jednu chvíli sejde. Zatím jde totiž pouze o jednorázové akce. Návštěva bazénů, sportcenter, supermarketů nebo třeba zoo je stále povolená. Provoz neruší ani Poslanecká sněmovna nebo soudy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zakazují se s účinností ode dne 10. března 2020 od 18:00 hod. divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, ochutnávky, trhy a veletrhy,” uvádí se doslovně v nařízení ministerstva zdravotnictví.

Jde jak o veřejné, tak i soukromé akce s účastí přesahující ve stejnou dobu 100 osob. Zákazy se tak od úterního večera do odvolání týkají kin, plesů, divadel, veletrhů, výstav, ale i veřejných demonstrací. Bez diváků budou i sportovní utkání jako hokejová extraliga nebo 1. fotbalová liga.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

„V tuto chvíli je to na dobu neurčitou. Pokud nastane situace, že epidemie bude na ústupu, tak opatření zrušíme,“ uvedl dále ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň ale nevylučuje, že se naopak zákaz může rozšířit i na místa, kde se sice nekonají jednorázové akce, ale i tak se tam v jednu chvíli koncentruje více než 100 lidí. Teď to ale podle něj není namístě.

Nakažený pražský taxikář vezl nejméně 90 lidí

Koronavirus

Nechceme zastavit život v zemi

„Toto je první opatření, které přijímáme. Nechceme v této situaci zastavit život v republice. Zavírání bazénů nebo fitcenter není v tuto chvíli namístě. Lidé tam nejsou koncentrování na jednom místě, chodí zde, prochází se. Není tam celou dobu ten blízký kontakt. Není to v tomto směru ještě tak vyhrocené, abychom tady zastavovali veškerý život,“ vysvětluje Vojtěch.

Zatím se tak zákaz netýká například bazénů, fitcenter, sportovních center, zoo, ale ani diskoték, barů, kde se sejde méně než 100 lidí, nebo restaurací. I tak ale ministr zdravotnictví návštěvu těchto míst za současné situace nedoporučuje.

„Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných nebo soukromých osob (např. valná hromada akciové společnosti), které se konají na základě zákona,” doplnil na dopolední tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch společně s premiérem Andrejem Babišem.

ON-LINE: Stát může nově posílat do karantény i turisty

Koronavirus

Do škol ne, na lyžák ano

Dalším nařízením vlády je zavření základních, středních a vysokých škol.

Nicméně netýká se to lyžařských pobytů a škol v přírodě. Dále se zákaz netýká ani mateřských škol, Domovů dětí a mládeže, Základních uměleckých škol, Tělovýchovných jednot nebo sportovních klubů. I tak ministr školství Robert Plaga doporučuje, aby vedení těchto organizací postupovalo stejně jako při nařízení ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám