Hlavní obsah

Do Česka zatím přišlo 250 000 vakcín

Novinky, alt, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Česka zatím přišlo 248 625 dávek vakcíny proti covidu-19, drtivá většina od firmy Pfizer. Ta ovšem uvedla, že dodávky v následujících týdnech sníží. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že Rusko a Čína mohou EU žádat o schválení svých vakcín.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš při jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„O ruské a čínské vakcíně je velká debata. Mluvil jsem o tom s paní kancléřkou (Angelou - pozn. red.) Merkelovou. Ta jednoznačně řekla, že pokud chce Rusko či Čína dodávat vakcínu do Evropy, tak musí požádat o schválení. Pokud budou vakcíny v pořádku, tak Evropská agentura s tím nemá problém. Není to o tom, že bychom o to usilovali. My usilujeme o to, aby měla Evropa vlastní výrobu,” řekl ve čtvrtek před poslanci Babiš.

Rusko vyrábí vakcínu Sputnik V, jejíž účinnost má přesahovat 90 procent, v Číně vakcínu vyrábí firmy Sinopharm – s udávanou účinností 86 procent – a Sinovac, jejíž účinnost je zatím nejasná. Brazílie ji stanovila na 50,4 procenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z covidové JIP ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v PrazeVideo: Reuters

Podle premiéra je nedostatek vakcín v celé EU, nejen v Česku. Očkovací centra i lékaři jsou připraveni, ale nemají čím očkovat, a většina zaregistrovaných seniorů nad 80 let zatím nemá ani termín.

Podle Babiše bylo v Česku zatím naočkováno 154 989 lidí. Na konci ledna by ti, co byli očkováni jako první, měli začít dostávat druhou dávku. Tu dostalo zatím 7200 lidí, jde především o zdravotníky, kteří pracují na covid odděleních, či lidi v domovech pro seniory.

Pfizer na týden snížil dodávky vakcín

Domácí

Podle dřívějších plánů by během ledna mělo být v Česku naočkováno 346 600 lidí, v únoru dalších 271 600. V březnu by pak měl počet očkovaných být až 662 400.

EU čeká na schválení vakcín od firem Astrazeneca a CureVac.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám