Hlavní obsah

Do centrálního registru zbraní možná budou moct nahlížet lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra plánuje, že by lékaři mohli mít k dispozici přímý vstup do centrálního registru zbraní. Měli by tak možnost zjistit, zda jejich pacienti mají zbrojní průkaz. Nyní mají tyto informace jen praktičtí lékaři, ale specialisté nebo psychiatři nikoliv. Ve středu to uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Malé vnitro také plánuje rozšířit možnosti policie, které by se týkaly toho, že policie ihned zajistí zbraně a zbrojní průkaz u osoby, kterou pošle na mimořádné lékařské vyšetření.

Pro zisk zbrojního průkazu jsou nutné základní podmínky, mezi něž patří české občanství, věk, zdravotní způsobilost, svéprávnost, trestní bezúhonnost a spolehlivost. Teprve pak jsou lidé připuštěni ke zkoušce, která se skládá z testu i praktické části. Pokud člověk nesplňuje nebo přestane splňovat základní podmínky, tak mu policie průkaz odebere.

Dosavadní informace o střelci z Uherského Brodu, který v úterý zabil osm lidí, ukazují na to, že šlo o psychicky nemocného člověka. Například ministr vnitra Milan Chovanec jej na twitteru označil za "vyšinutého jedince". Ministr však zároveň v médiích zdůraznil, že policie nejprve musí vyšetřit, zda střelec držel legálně dvě pistole, které použil při činu a zda byl legálním majitelem zbrojního průkazu.

Existuje možnost průkaz odebrat

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka existuje zákonná možnost, jak takovému člověku odebrat zbrojní průkaz. "Musí tady existovat jakýsi komunitní systém, jako je to ve světě. Jestliže občané mají pocit, že jiný občan by je potenciálně mohl ohrožovat, tak na to musí poukázat na místní úřad," uvedl Hynek. Pokud je někomu prokázán přestupek proti občanskému soužití, přichází o zbrojní průkaz. Česká legislativa je v tomto ohledu podle Hynka přísná.

Podle Malé je přísná i legislativa, která se týká zdravotní způsobilosti potřebné pro zbrojní průkaz. "Praktický lékař si může vyžádat psychologické nebo jakékoli jiné potřebné vyšetření," podotkla Malá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám