Hlavní obsah

Divadla mohou hrát. Některá ale ruší představení kvůli covidu

Opatření související s nouzovým stavem, který vyhlásila vláda České republiky od pátečního večera, provoz divadel zásadně neovlivňuje. Přesto se některá představení ruší. Důvodem je nejčastěji výskyt covidu v souborech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ostravského divadlo Mír. Ilustrační foto

Článek

Podle opatření ministerstva zdravotnictví jsou konání koncertů, hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představení povolena do maximálního počtu jednoho tisíce diváků. Na tuto kapacitu však většina domácích divadelních sálů nedosáhne.

Výjimkou je Státní opera, patřící do celku Národního divadla v Praze, a Janáčkova opera Národního divadla v Brně, jež pojmou o přibližně sto diváků více. Podle vyjádření tiskových mluvčí obou scén však prodej vstupenek momentálně maximální kapacity nedosahuje.

Neočkovaným peníze za vstup většinou nevrátí

Koronavirus

„Do počtu se vejdeme, také proto, že neprodáváme vstupenky do prvních řad z důvodů omezení kontaktu herců s diváky,“ řekl Právu tiskový mluvčí pražského Národního divadla Tomáš Staněk.

Kráska a zvíře, přesunuto na neurčito

Největším problémem tak zůstává covid-19, který se nevyhýbá ani umělecké sféře. Východočeské divadlo v Pardubicích uvádí z důvodů onemocnění v souboru z celkových patnácti titulů na repertoáru momentálně pouze dva.

Protože ale některým hercům končí již tento týden karanténa, vedení divadla se těší, že bude moci opět nabídku rozšířit.

Činohru Národního divadla povede od příští sezony duo SKUTR

Kultura

Národní divadlo v Brně po­dle vyjádření tiskové mluvčí Zuzany Žákové Klimplové zatím zrušilo z důvodů nemoci pouze jediný titul v komorním sálu Reduta, jinak soubory hrají na všech scénách celý repertoár. Činohra pražského Národního divadla ohlásila přesunutí premiéry Hrubínovy pohádkové hry Kráska a zvíře ze 2. prosince na neurčito. Nehraje se ani titul Návštěva na Nové scéně.

„Je to představení, v němž se herci a diváci dostávají do příliš těsného kontaktu, takže za dané situace není dost bezpečné,“ vysvětluje Tomáš Staněk.

Zrušen byl i Silvestr v opeře, plánovaný tradičně ve Státní opeře Praha na 31. prosince. „Tato akce svým charakterem spadá do kategorie společenských akcí, na nichž je účast omezena počtem sto osob, a to je pro tento prostor i příležitost opravdu málo,“ říká Staněk.

Havlíček nevyloučil další zpřísnění

Domácí

Zrušeno bylo i hostování souboru Nature Theatre of Oklahoma v rámci festivalu Pražské křižovatky, neboť soubor v těchto podmínkách do České republiky nemůže vycestovat. Premiéry ruší i další scény. Dejvické divadlo odložilo premiéru titulu Každý má svou pravdu (3. 12.), brněnské Divadlo Husa na provázku premiéru Chazarský slovník (19. 11.), nicméně zve na další premiéru, Pammerová a Březina (3. 12.).

Brněnští diváci se mohou těšit i na premiéru Světáků podle filmu Zdeňka Podskalského v Městském divadle Brno (11. 12.). Všechna divadla dodržují striktně hygienická i kontrolní opatření nutná k návštěvě představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám