Hlavní obsah

Devítiletá cyklistka chce vyhrát olympiádu. Zlatý oříšek ocenil nejšikovnější děti Česka

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Devítiletá bikros cyklistka Štěpánka, desetiletý harmonikář Viktor nebo třináctiletá baletka Daniela Valešová. Ti a dalších 5 nejtalentovanějších dětí z České republiky zvítězily ve 21. ročníku celostátní soutěže Zlatý oříšek. Ta je otevřená všem dětem, které v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného nebo společensky prospěšného.

Zlatý oříšekVideo: Novinky

 
Článek

Účastnit se soutěže může každé dítě od 6 do 14 let. Zlatý oříšek záměrně nemá žádné kategorie, děti tak mohou soutěžit v umění, sportu, chovatelství, vědě, či s jakýmkoliv jiným koníčkem, o který se zajímají.

„Jsme absolutně přesvědčení o tom, že pro rozvoj naší společnosti je podpora dětí, které v sobě mají chuť, nadání a zároveň schopnost na něčem intenzivně pracovat, absolutně zásadní. Takovým dětem a jejich rodičům se již 21 let snažíme být na blízku, oceňovat jejich úsilí a podporovat je,“ vysvětlil smysl soutěže organizátor Jiří Kotmel.

Foto: archiv soutěže Zlatý oříšek

Vítězové 21. ročníků soutěže Zlatý oříšek

Ze 174 přihlášených dětí do finále soutěže postoupilo 21 nominovaných, kteří se dostali do televizního finále. Z nich potom odborná porota vybrala 7 nejtalentovanějších dětí/souborů.

Mezi vítěznou sedmičku patří i čtrnáctiletý houslista Roman Červenka. „Věnuji se hraní už 10 let, denně trénuju i několik hodin,“ řekl novinkám student základní školy Roman, který se zároveň stal nejmladším studentem Vídeňské univerzity.

Všichni vítězové získali sošku Zlatého oříšku a odměnu 20 tisíc korun. Některé děti si chtějí peníze šetřit do budoucna, jiné si za výhru koupily například nové hudební nástroje.

Foto: archiv soutěže Zlatý oříšek

Štěpánka Fremlová vyhrála minulý rok mistroství světa v BMX v Belgii

„Já jsem je utratila za letenky do Houstonu v USA, kam pojedu v létě soutěžit na mistrovství světa,“ říká devítiletá bikros cyklistka Štěpánka Fremlová, která již jednu výhru ze světového mistrovství v tomto sportu má. Jejím životním snem je ale vyhrát olympiádu.

Multitalentem letošního ročníku je čtrnáctiletý Kryštof Vaněk. „Věnuji se fotografování, psaní literálních příběhů, psaní vlastních hudebních skladeb, dělám extrémní překážkové závody Spartan race a hraji na zobcovou sopránovou flétnu, altovou flétnu, příčnou flétnu a na saxofon,“ popsal své zájmy Kryštof, který by chtěl v budoucnu pracovat jako lékař.

Už nyní mohou rodiče a nebo zákonní zástupci přihlašovat děti do dalšího ročníku soutěže, a to až do 10.října. Pravidla Zlatého oříšku umožňují, aby se soutěžící hlásili i sami, nebo aby nominaci doporučili jejich učitelé či trenéři. Přihlášku je možné vyplnit on-line na www.zlatyorisek.cz, nebo poslat na mailovou adresu prihlaska@zlaty-orisek.cz.

Foto: Novinky

Nejtalentovanější děti letošního ročníku při slavnostním rozkrajování dortu

 Vítězná sedmička 21. ročníku soutěže Zlatý oříšek

Roman ČervinkaNa housle hraje od čtyř let, nyní je nejmladším studentem Vídeňské univerzity.
Štěpánka FremlováOd čtyř let jezdí na BMX kole a sbírá úspěchy, minulý rok vyhrála mistrovství světa v Belgii.
Jiří BouškaDřív než uměl číst, se začal věnovat taktikám šachu. Loni se stal mistrem světa v rapid šachu v Minsku.
Martin Novák a Natálie VališováTento pár se věnuje tanci už od mateřské školky, nyní jsou členové národního reprezentačního týmu a mistry republiky.
Kryštof VaněkOdmala píše příběhy, v pěti letech začal fotografovat, hraje na čtyři hudební nástroje a účastní se extrémních závodů Spartan race.
Daniela ValešováVe dvou a půl letech začala s baletem, účastní se lekce sólistů v Národním divadle a minulý rok si zahrála v inscenaci Louskáček.
Viktor StockerOd 6 let se věnuje hře na akordeon, vystupuje na mnoha koncertech a úspěchy sbírá i na mezinárodních soutěžích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám