Hlavní obsah

Dětské skupiny zůstanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu rozhodli, že dětské skupiny budou moci nadále využívat i děti starší tří let. Nedojde tak k jejich přeměně na jesle. Upravená vládní novela teď zamíří do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Návrh původně předpokládal, že z dětských skupin vzniknou jesle, tedy zařízení pro nejmenší děti.

Dětské skupiny původně vznikaly v reakci na nedostatek míst v mateřských školách. Novela o přeměně dětských skupin na jesle souvisela s blížícím se koncem financování z unijních peněz. Část opozice mínila, že by vládní předloha vedla k likvidaci dětských skupin. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) naopak mluvila o průlomu v zajištění péče o malé děti.

Stát chce zrušit dětské skupiny, ohrozí tím dostupnost předškolní péče, varují ekonomové

Ekonomika

Sněmovna nakonec vládní návrh celkově změnila úpravou zákonodárců vládních ANO a ČSSD a opozičních Pirátů, KDU-ČSL a STAN. Nyní je v provozu přes tisíc skupin s asi 15 000 místy.

Příspěvky a financování

Předloha rovněž upravuje financování dětských skupin včetně příspěvku rodičů. Na děti do tří let by stát nyní dával asi 9600 korun měsíčně a na starší děti zhruba 5600 korun měsíčně.

Úhrada rodičů na dítě do tří let by činila nejvýše 4000 korun měsíčně, přičemž předloha předpokládá pravidelnou valorizaci. Na starší dítě by hranice platby určena nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám