Hlavní obsah

Dejte na záchody hospod toaletní papír a změřte si rozlohu, nařizuje ministerstvo

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici společně s ministerstvem zdravotnictví v pátek představili podmínky pro otevření restaurací, bazénů, památek i provoz letních táborů. Neopomněli ani takové detaily, jako že na záchodech musí být toaletní papír. Lidé by se také neměli dotýkat jídelních lístků nebo musí v bazénech a vířivkách dodržovat patřičný odstup.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Restaurace, ale i hotely, bary, bazény či solária, budou moci otevřít od 25. května, na přípravu tak mají něco přes týden.

„Zajistěte, aby na toaletách byl vždy dostupný toaletní papír a v prostorách pro umývání rukou aby byly dostupné papírové utěrky či ubrousky a možnost dezinfekce rukou,” píše se v nařízení ministerstva zdravotnictví, které zpracovávali odborníci několik týdnů.

Prymula chce skončit. K setrvání klade Babišovi podmínky

Domácí

Manuál, který se zabývá doporučeními pro restaurace, bazény, hotely, výstavy, galerie, hrady a zámky, taxislužby, sauny, ale i sociální zařízení pro seniory nebo hromadné akce, zveřejnil resort v pátek dopoledne a provozovatelé si ho mohou podrobně prostudovat zde.

Venku bez roušek? Vláda to zváží už v pondělí

Domácí

Základními pokyny zůstává nošení roušek ve styku s ostatními lidmi, ve všech uzavřených prostorách, dodržování odstupů a snaha omezit bezprostřední kontakt.

Už teď je ale jasné, že řada nařízení se bude provozovatelům dodržovat jen velmi složitě a je i otázkou, jak takové věci kontrolovat.

Mezi taková opatření lze zařadit například hustotu zalidnění, kterou musí provozovatelé hlídat. Obecně platí, že by měl být jeden člověk na 10 m2.

Od 25. května bude možné pořádat akce až pro 300 osob

Koronavirus

„Toto doporučení se odvíjí od toho, abychom udrželi dvoumetrové rozestupy. Je to vodítko pro všechna zařízení a každý si to může podle své plochy spočítat. Jde o to, aby nedošlo k přehlcení ve veřejných prostorech,” řekl Novinkám ministr Vojtěch.

Přehledně: Maturita z matematiky se bude při návštěvě bazénu hodit

Domácí

U bazénů je to pak ještě o něco složitější. V části pro neplavce musí být maximální koncentrace jeden člověk na 3 m2. V části pro plavce je to jeden člověk na 5 m2 a v brouzdalištích pro děti je to jedno dítě či rodič na 1 m2. Ve vířivkách a saunách musí být rozestup 1,5 metru, přičemž sauna musí mít minimální plochu 4 m2.

Prymula: Roušky v bazénech ještě doladíme. Smysl moc nemají

Domácí

Pozoruhodné je i nařízení, aby lidé dodržovali nejméně 1,5metrové odstupy na tobogánech, kde by se měly dodržovat tak jako tak. Definitivně tak zřejmě končí jízdy dětí ve vláčcích.

Mimo bazén pak musí lidé nosit roušky.

Kolik máte hektarů?

Jak velká je plocha například hradů, zámků nebo jejich venkovních zahrad si musí zase pečlivě zjistit jejich kasteláni. Na jeden hektar totiž budou moct pustit pouze 150 osob.

„Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech bude v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení,” píše se v nařízení.

Bezdotykové jídelní lístky

Restaurace by pak podle nařízení měly připravit pokud možno bezdotykové jídelní lístky - v pokynech stojí, aby se jich lidé dotýkali pouze, pokud je to skutečně nezbytné.

Restaurace a bary budou zavírat nejpozději ve 23 hodin

Koronavirus

Do bližšího kontaktu by neměli přijít ani samotní pracovníci restaurací, hospod a barů. Zároveň mají povinnost vše neustále dezinfikovat, otírat, vytvořit koridor k baru či mýt nádobí na 60 stupňů.

Party na ulicích?

Otevřeno budou moci mít restaurace a hospody pouze od 6 do 23. hodin. Poté může zůstat otevřené pouze výdejní okénko. Už teď je tak na místě otázka, co s lidmi, kteří budou popíjet na ulicích a posedávat na zemi před restauracemi a bary.

Jedním z důvodů omezení otevírací doby bylo podle ministerstva právě i to, že lidé při nadměrné konzumaci alkoholu ztrácí zábrany a přestávají myslet na hygienu.

„Nadměrná konzumace alkoholu může vést k ignoraci prevence a ohrožování ostatních hostů i personálu infekční nemocí,” píše se v nařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám