Hlavní obsah

Data o očkování z obcí. Jak jste na tom u vás?

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, jaká je proočkovanost ve vaší obci, se můžete podívat na interaktivních mapách, které Novinky připravily na základě dat exkluzivně poskytnutých Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Článek

Česko má nyní dostatek vakcín, očkovat se tedy již mohou všichni obyvatelé nad 12 let, kteří projeví zájem. Celkem má alespoň první dávku přibližně 65 procent české populace, další jednotky procent mají vytvořenou registraci či hotovou rezervaci termínu.

I přes snahy vlády přimět lidi, zejména seniory z rizikových skupin, nechat se očkovat proti koronaviru, však stále existují obce, kde není naočkován jediný senior nad 80 let. Takových sídel je v Česku konkrétně 53. Naproti tomu ve větších městech je proočkovanost rizikové populace poměrně vysoká, například v Praze má alespoň první dávku zhruba 81 procent seniorů nad 60 let.

Alespoň první dávku dostalo více než 80 procent seniorů nad 80 let, dalších zhruba 10 procent čeká na očkování. Podobně to vypadá i u nižší věkové skupiny 70–79 let. Ne všichni ale mají o očkování zájem a chtějí ho podstoupit.

Hraje roli dostupnost očkování?

V Česku je k aktuálnímu datu ale stále 53 obcí, povětšinou jde o malá sídla, kde se nenechal naočkovat žádný senior starší 80 let. Jde například o šumavskou Pohorskou Ves, kde žije jediný senior či seniorka v této věkové skupině a očkovat se nenechal či nenechala.

Nižší proočkovanost v menších městech a obcích může být způsobena například tím, že je tam horší dostupnost očkovacích látek než ve velkých městech, myslí si šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Deset milionů podaných dávek. O třetím kole očkování se rozhodne v srpnu

Domácí

Nejvíce nenaočkovaných seniorů starších 80 let ve městech nad 15 tisíc obyvatel vzhledem k tamní populaci připadá na Třinec, kde není naočkováno 33 procent těchto lidí, což odpovídá 553 seniorům nad 80 let. O dvě procenta méně nenaočkovaných seniorů má pak Varnsdorf.

Obec dokonce překročila sto procent očkovaných

Oproti tomu stoprocentní proočkovanost seniorů nad 60 let má v Česku 46 obcí. Mezi premianty je například obec Modrava na Šumavě, kde z celkem 13 obyvatel v této věkové skupině dostali alespoň první dávku očkování všichni. Podobně si stojí například obec Vojkov ve Středočeském kraji, kde jsou ve skupině nad 60 let taktéž stoprocentní, vakcínu zde dostalo všech 172 seniorů.

Z dat ÚZIS vyplývá, že absolutně nejvíce naočkovaných seniorů nad 60 let je ve středočeské obci Vidim. Zde procentuální úspešnost činí dokonce 123,1 procenta, neboť v absolutních číslech bylo naočkováno 39 ze stálých 30 obyvatel v této věkové skupině. Vyšší čísla lze vysvětlit například tím, že se do obce někdo už naočkovaný přistěhoval.

Dušek: Zatím je léto, síla covidu se ukáže na podzim

Domácí

Premiantem mezi sídly nad 15 tisíc obyvatel je Havlíčkův Brod, kde naočkovali alespoň první dávkou 86,8 procenta seniorů nad 60 let. V Praze má alespoň částečnou ochranu po první dávce přes 81 procent seniorů z této věkové skupiny.

Například v Praze, kde žije asi 55 tisíc lidí nad 80 let, není naočkováno 14,1 procenta z populace, v absolutních číslech se jedná o 7781 seniorů z této věkové skupiny.

U nižších věkových skupin 60 až 69 a 70 až 79 let, do kterých spadá asi 263 tisíc lidí, není naočkovaných 51 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám