Hlavní obsah

Deset milionů podaných dávek. O třetím kole očkování se rozhodne v srpnu

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotníci v pondělí překročili hranici deseti milionů podaných dávek. Dostatečnou ochranu před těžkým průběhem nebo hospitalizací už má přes 4,6 milionu obyvatel, tedy zhruba 43 procent z 10,7 milionu obyvatel. Do konce roku má přijít po­dle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ještě 10 milionů dávek, část z nich bude připravena i na případné přeočkování třetí dávkou.

Článek

Zatím ale stále platí, že nikdo neví, zda a kdy budou třeba. Klinická skupina by se k tomu měla podle premiéra Andrej Babiše (ANO) vyjádřit do konce srpna. „Klinická skupina má o tom nějaké představy, ale rozhodnuté to nebylo. Směřujeme k tomu, že pravděpodobně lidé po transplantacích, chroničtí pacienti nebo starší lidé by mohli být očkováni, ale není to rozhodnuto,“ řekl včera pre­miér.

Česko podle Vojtěcha čeká i na stanoviska mezinárodních autorit, jako je třeba Evropská léková agentura (EMA). „Ta zatím nejsou. Máme dílčí informace třeba z Izraele a myslím si, že to zatím není tak bytelné, abychom z toho mohli vycházet a nastavit přeočkování,“ řekl ministr v ČT.

O očkování bez registrace byl v Ústí zájem

Domácí

Minimálně první dávku už dostalo zhruba 62 procent lidí starších 16 let. Od začátku měsíce se mohou očkovat také děti ve věku 12 až 15 let. S aplikací první dávky preparátu už souhlasili rodiče u 58 tisíc z nich, což je přes dvanáct procent dětí v této věkové kategorii. Tempo vakcinace ovšem dál zpomaluje. Zatímco na začátku měsíce podávali zdravotníci zhruba 110 tisíc dávek denně, minulý týden to bylo mezi 87 a 73 tisíci a tento týden ještě méně. Ubývá těch, kteří čekali na druhou dávku, a výrazně se nemění počty těch, kteří přišli na první.

V Česku se aplikovalo už 10 milionů dávek vakcíny

Domácí

Motivovat chce ministerstvo nejen otevíráním dalších míst, kam mohou přijít lidé spontánně bez registrace. Na tento systém přešlo i několik už fungujících center. Včera začalo fungovat 43. místo bez objednání, a to v Ústí nad Labem. S ampulemi už mobilní očkovací týmy vyjely i do vyloučených lokalit a za lidmi bez domova. Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují, že v průběhu posledních dvou týdnů se v příhraničních oblastech, kde jsou počty vakcinovaných nejnižší, také zvýšila proočkovanost obyvatel. Největší podíl očkovaných aspoň první dávkou je hlavně ve středních Čechách a na pomezí přilehlých krajů.

Francie: Povinná vakcína pro zdravotníky i hasiče

Koronavirus

Čtvrtina případů jen Praha

Delta už v drtivé většině nahradila britskou mutaci, což znamená, že hrozí rychlejší přenos infekce. V pondělí potvrdily laboratoře nákazu u 206 lidí, což je jen o několik jednotek méně než před týdnem. Zhruba čtvrtina pozitivních testů připadá na Prahu, pětina na Středočeský kraj a tři desítky na Plzeňský kraj. Přes deset případů bylo potvrzeno v Jihomoravském (18) a v Ústeckém kraji (14). Jinde jsou to jednotky případů.

Zesměšňoval očkování, zemřel na covid-19

Amerika

Právě na Plzeňsku, konkrétně v regionu Plzeň-sever, je nyní největší podíl nakažených – přes 44 pozitivních na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Bez jediného nakaženého jsou už týden na Vyškovsku. Oproti předchozímu týdnu se mírně navýšil počet hospitalizovaných, a to zhruba o čtyři případy na současných 49. Ve vážném stavu je aktuálně šest z nich.

V České republice se dosud prokazatelně nakazilo 1,6 mi­lionu lidí, zhruba 98 procent z nich se vyléčilo a přes 30 tisíc s covidem podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví zemřelo.

Drtivá většina očkovaných, kteří se nakazili koronavirem, infekci na nikoho nepřenesla

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám