Hlavní obsah

Další romští asistenti mají v Ostravě zmírnit napětí

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Počet asistentů prevence kriminality chce co nejdříve navýšit město Ostrava kvůli rostoucím problémům mezi většinovou populací a romskou komunitou. Město by chtělo přijmout asistenty především z řad romských obyvatel. Magistrát počítá s tím, že v budoucnu by tito asistenti mohli přejít k městské policii. Ve středu to řekl ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Rádi bychom přijali co nejdříve deset romských asistentů prevence kriminality, budeme proto žádat ministerstvo vnitra, aby na ně peníze uvolnilo co nejdříve. Příslib totiž už od ministerstva máme, a to takový, že by mohli nastoupit od 1. července 2014, chtěli bychom ale, aby to bylo mnohem dříve,“ sdělil ostravský primátor.

Na zvýšeném počtu asistentů se vedení města dohodlo se zástupci romské komunity i městské policie na společné schůzi, která se konala kvůli srpnovému protiromskému pochodu. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina tehdy avizoval, že by rád navýšil počet asistentů prevence kriminality ve městech. A Ostrava má být jedním z nich.

Romové přislíbili vytipovat vhodné kandidáty

Romové i vedení ostravského magistrátu si od navýšení asistentů především z řad Romů slibují, že na území města dojde ke snížení kriminality a k uklidnění situace v problémových lokalitách, kde žijí sociálně vyloučení.

„Jsme teď totiž v situaci, kdy se žít a fungovat ve městě bojí jak Romové, tak i většinová populace. Samozřejmě se zvýšil dohled nad problémovými lokalitami i ze strany městské policie,“ upozornil Kajnar a dodal, že u romských asistentů bude značnou výhodou například to, že umí romštinu a znají mentalitu vlastní komunity. „Budou fungovat jako prostředníci mezi policií a romskými občany. Mohli by mít větší autoritu než strážníci z majoritní společnosti,“ doufá primátor.

Město plánuje, že na příští rok ve svém rozpočtu navýší finanční prostředky pro městskou policii, aby se k ní mohli následně i přidat strážníci z řad romských asistentů.

„Ostravští Romové nám zase přislíbili, že se pokusí vytipovat vhodné kandidáty s odpovídajícím vzděláním a čistým trestním rejstříkem, kteří by se mohli asistenty prevence kriminality stát,“ doplnil Kajnar. Asistenty bude vybírat komise vytvořená ze zástupců ministerstva vnitra, policie, ostravského magistrátu a z řad městské policie. „Základní podmínkou bude bezúhonnost, komise přihlédne také ke zkušenostem,“ upozornila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Podle ní budou asistenti doprovázet strážníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám