Hlavní obsah

ČSSD zkusí prodat palác v centru Prahy a smazat dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté nabídnou k prodeji historickou budovu Lannova paláce v centru Prahy vedle tradičního sídla Lidového domu. Dohodlo se na tom širší vedení strany a inzerát už visí také na internetu. Odhadovaná cena je 200 milionů korun.

Foto: Michal Šula / MAFRA, Profimedia.cz

Lannův palác

Článek

Zhruba tolik činí největší dluh strany spojený s kontokorentním úvěrem u Fio banky. Prodejem ho chce vedení ČSSD smáznout. Pokud ale na prodej vůbec dojde.

„Předsednictvo strany schválilo, že můžeme připravovat prodej Lannova paláce,“ řekl Právu předseda Michal Šmarda. „Pomohlo by to vyřešit ten nejakutnější dluh, který máme, a to je kontokorent u Fio banky, který je v současnosti ve výši zhruba 205 milionů korun,“ doplnil.

Nájemce má právo veta

Novogotická stavba o 2000 metrů čtverečních je na lukrativním místě poblíž Masarykova nádraží. V pronájmu ji má už osmým rokem společnost Pensum, spadající do holdingu Finep, která má osud budovy de facto ve svých rukou. V roce 2014 totiž uzavřela ČSSD s firmou smlouvu o pronájmu na dalších 25 let s tím, že se bude firma podílet na rekonstrukci.

Kontrakt na nebývale dlouhou dobu budil otázky už tehdy. O to větší komplikace to může přinést teď. „Schvalování podmínek prodeje není vůbec jednoduché. Jsme vázáni určitými podmínkami v bance, protože nemovitost stejně jako ostatní ručí za kontokorent, který po­užíváme. A samozřejmě může prodeji zabránit i současný nájemce, který má právo veta,“ přiblížil statutární místopředseda Igor Bruzl.

ČSSD propouští. Zůstane jen dvacet zaměstnanců

Domácí

Je tak možné, že k prodeji nakonec vůbec nedojde. „Je to riziko, do kterého musíme jít. Ekonomická situace, do které jsme se dostali, je tristní,“ vysvětlil statutární místopředseda.

Zájem o koupi už projevila společnost Pensum. Nabídla zmíněných 200 milionů korun, což odpovídá odhadu, který si nechala ČSSD zpracovat. Oslovit chce ČSSD i další zájemce. Pokud by někdo nabídl větší částku, chtějí se zkusit dohodnout na řešení s nájemcem i bankou. V úvahu přichází i přenechání nájemní smlouvy novému majiteli.

Roční výnos z pronájmu paláce se mění. Aktuálně činí zhruba 6 milionů a měl by se postupem času snižovat, dodal Bruzl.

V Lidovém domě ukrajinské rodiny

Soc. dem. se rozhodli poskytnout zdarma přístřeší desítce rodin válečných uprchlíků z Ukrajiny. Někteří našli azyl přímo v horních patrech pražské centrály i v krajích. „Našli jsme volné prostory v Lidovém domě v Praze, v Jihlavě, v Hradci Králové a v Plzni, kde jsme dočasně ubytovali rodiny, které uprchly z Ukrajiny,“ řekl Šmarda.

Lannův palác
Budova paláce v novogotickém stylu (na snímku) pochází z 19. století a patří mezi kulturní památky. Jméno nese po českém průmyslníkovi Vojtěchu rytíři Lannovi, mimo jiné zakladateli kladenských oceláren. Nachází se na rohu Hybernské a Havlíčkovy ulice, naproti je budova Masarykova nádraží. Aktuálně sídlí v paláci několik firem, v přízemí funguje restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám