Hlavní obsah

ČSSD propouští. Zůstane jen dvacet zaměstnanců

Sociální demokraté, kteří kvůli volebním propadům přišli ročně o desítky milionů korun ze státních příspěvků, zahájili další kolo úspor. Škrty zatím pocítí hlavně stranický aparát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda

Článek

Nejstarší česká politická strana se rozhodla zrušit okresní tajemníky a postupně snížit počty zaměstnanců na dvě desítky. Časy, kdy strana zaměstnávala stovky lidí, jsou tak nenávratně pryč.

„Ze současných zaměstnanců zůstane jen menšina. Na konci procesu jich bude kolem dvaceti,“ řekl Právu šéf strany Michal Šmarda. Na stanovený počet se chce dostat nejpozději v polovině roku. „Bylo to neodkladné řešení,“ podotkl statutární místopředseda Igor Bruzl s tím, že už museli skončit první lidé.

Netolický a Petříček se stali místopředsedy ČSSD

Domácí

Zůstane 14 krajských tajemníků a zkrouhnou se zřejmě počty v Lidovém domě, se kterým byla svázána desítka lidí. Redukce aparátu je jen jedním z kroků, kterými chce nové vedení vytáhnout ČSSD z finanční propasti. V roce 2020 hospodařila strana se ztrátou 30 milionů korun, na jejíž pokrytí si musela půjčit.

Počty úvazků soc. demokraté snižují dlouhodobě. Ještě například v roce 2018 zaměstnávala ČSSD 121 lidí. Ke konci roku 2020 to byla už jen zhruba polovina (66), většina z nich v regionech. V průběhu dalšího roku se dál snižovaly na čtyři desítky.

Šéfem ČSSD se stal Šmarda

Domácí

Důvod je zřejmý. Mzdy jsou v rozpočtu strany nejvyšší položkou. Podle poslední výroční zprávy za rok 2020 za ně vyplatila strana přes 37,5 milionu korun. Po plánované redukci by měl být výdaj třetinový.

Pod 10 tisíc členů

Vysychají i příjmy z členských příspěvků. Ještě před třinácti lety měla skoro 25 tisíc členů a před třemi lety přes 15 tisíc členů. Ke konci listopadu jich zbylo už jen 9448.

Členské příspěvky se pohybují od sta korun pro důchodce, rodiče na rodičovské a studenty až po padesát tisíc pro vysoké politické funkcionáře. Z nich zbyli po volebním debaklu a vymazání z vlády a ze Sněmovny už jen tři senátoři, z toho dva členové ČSSD, třetí je nestraník. Krajský zastupitel, kterých má soc. dem. už jen 37, přispívá ročně 2200 korunami. Ještě ve volbách 2016 získala soc. dem. 125 mandátů. Běžný příspěvek činí 300 korun.

Zadlužení chce strana snižovat také lepším využitím nemovitostí. Po republice má ČSSD desítku objektů, většinou jde o bývalé lidové nebo dělnické domy. Jejich pronájem podle předsedy Šmardy ale nejde tak rychle. Potřeba jsou mimo jiné opravy.

Střelnice vydělává

„Podařilo se zatím pronajmout část Lidového domu, kdy jsou například prostory využívané jako testovací centrum na covid pro širokou veřejnost,“ doplnil místopředseda Bruzl.

Maláčová: Až se změníme, voliči se vrátí

Domácí

K dispozici je velká část stranického sídla v Hybernské ulici v Praze. V souhrnu přes 4,5 tisíce metrů čtverečních, jak píše realitní kancelář u inzerátu na pronájem.

„Do kladných čísel se také dostal provoz Střelnice v Hradci Králové, ale rozhodně to je oblast, na kterou se musíme po Novém roce výrazně zaměřit,“ zdůraznil Bruzl.

ČSSD u voličů setrvale propadá, čímž dramaticky klesaly i její příjmy. V roce 2017 přišla o 35 poslanců, mandát jich získalo jen 15. Nedávné sněmovní volby bolely ještě o něco víc. Strana se do Sněmovny vůbec nedostala, čímž přišla ročně o 13,5 milionu korun. Za každý poslanecký a senátorský mandát totiž plyne do stranické kasy 900 tisíc korun ročně. Za krajský mandát každá strana pobírá čtvrt milionu korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám