Hlavní obsah

ČSSD potvrdila, že se pokusí svrhnout Nečasovu vládu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsednictvo ČSSD v pátek na jednání v Lidovém domě jednomyslně schválilo návrh doporučení poslaneckému klubu soc. dem. vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase (ODS). Jde o definitivní potvrzení takového kroku. O osudu kabinetu by se mělo rozhodnout po Velikonocích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Porada ČSSD ve Sněmovně

Článek

O výsledku jednání předsednictva informoval na tiskové konferenci lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. Doplnil, že ČSSD má k takovému postupu vážné důvody. „Je to vláda skandálů, je to vláda korupčních podezření,“ sdělil. Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška je vyvolání hlasování reakcí na stupňující se vládní krizi.

„ČSSD vyvolává hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase, jako reakci na stupňující se vládní krizi, která druhý týden paralyzuje ČR a je díky nekompetentnosti premiéra Nečase a koaličních stran již také krizí důvěry občanů v politiku jako takovou,“ odůvodnil Hašek postup jeho strany.

Poslanci soc. dem. nyní podniknou kroky k vyvolání hlasování o nedůvěře. „Připravíme příslušnou podpisovou listinu,“ sdělil Sobotka. Poslanci ČSSD podle něj v pondělí podají do rukou předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) návrh na svolání příslušné mimořádné schůze dolní komory, na které se rozhodne o osudu vlády. Rokování by se mělo konat po Velikonocích.

Sobotka o záměru vyvolat hlasování o nedůvěře informoval už v pátek dopoledne prezidenta Václava Klause. Po schůzce s hlavou státu lídr soc. dem. prohlásil, že prioritou pro jeho stranu jsou předčasné volby.

Lídr soc. dem. zároveň dal najevo, že v případě pádu Nečasovy vlády nestojí o pověření sestavit nový kabinet. „V tuto chvíli, i kdyby pravicová koalice ztratila většinu, tak zůstává v Poslanecké sněmovně pravicová většina poslanců. A tato pravicová většina poslanců by soc. dem. vládě neumožňovala realizovat její program,“ uvedl.

ČSSD už jednou vládu svrhla

ČSSD se podařilo dosáhnout pádu vlády v minulém volebním období, kdy byla na její popud vyslovena nedůvěra kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Nyní ČSSD disponuje ve Sněmovně 56 mandáty, s KSČM, která chce také vyslovit nedůvěru Nečasově vládě, dá dohromady 86 hlasů. Ke svržení kabinetu tak potřebují oranžoví získat některé koaliční poslance.

K vyslovení nedůvěry je totiž potřeba nejméně 101 hlasů. Ve hře je ale také varianta, že vláda požádá sama o vyslovení důvěry. Premiér Nečas už se nechal slyšet, že pokud kabinet přežije současnou krizi, takový krok po obměně personálního složení podnikne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám