Hlavní obsah

ČSSD podpoří další ústavní stížnost, chce napadnout úhradovou vyhlášku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ústavní soud podle všeho zamíří další stížnost na kroky vlády. ČSSD v pátek ústy předsedy Bohuslava Sobotky oznámila, že v Senátu podpoří podání ústavní stížnosti na úhradovou vyhlášku ve zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Opoziční strana se podle Sobotky dohodla na společném postupu s Českou lékařskou komorou (ČLK), která podání stížnosti iniciovala.

ČLK návrh úhradové vyhlášky připravené ministerstvem zdravotnictví odmítá, podle ní totiž může být ohrožena dostupnost péče o pacienty. Vyhláška stanoví, kolik zdravotní pojišťovny zaplatí za léčení. Proti její podobě lékaři v únoru uspořádali protestní stávku, nesouhlas je možný vyjádřit také podpisem petice. [celá zpráva]

Pojišťovny letos čekají příjmy o něco nižší než výdaje, a proto hodlají šetřit. Úhradová vyhláška, kterou vydal ministr, je ale podle ČLK "restriktivní". Podle propočtu komory klesnou například ambulantním specialistům příjmy o 20 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám